V Žilinskej pôrodnici sa mesačne narodí 110 detí, až 98% z nich odchádza plne dojčených


Foto: V Žilinskej pôrodnici sa mesačne narodí 110 detí, až 98% z nich odchádza plne dojčených Foto: ilustračné - ipravda.sk

Až 98 percent detí narodených v žilinskej fakultnej nemocnici odchádza domov plne dojčených. Personál vhodným spôsobom vzdeláva matky k dojčeniu a umelú výživu používa iba v mimoriadnych prípadoch. „Úspešnosť dojčenia je dlhodobý stav. Veľký dôraz kladieme na mamičky prvorodičky, ktoré nemajú praktické skúsenosti, prípadne teoretické vedomosti,“ uviedla vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Amália Krkošková. Súčasťou úspešného dojčenia je aj využívanie rozmanitosti polôh pri dojčení.

Výrazne pomáha laktárium, v nemocnici sa rodí viac detí


Veľkou pomocou pre nedonosené deti a hospitalizované bábätká na novorodeneckom oddelení je laktárium. „Aj vďaka nemu dosahujeme takú vysokú úspešnosť v dojčení. Každá mamička, ktorá má viac mlieka a jej bábätko to nespapá, edukujeme ju v možnosti odstriekavania materského mlieka. Následne ho v sterilných fľaškách uchovávame v chladničke, spracovávame, vyšetrujeme a uložíme do banky mlieka na zmrazenie,“ dopĺňa Krkošková. Minulý rok spracovali v laktáriu 351 litrov materského mlieka.

Priemerná mesačná pôrodnosť v žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou je 110 pôrodov. Minulý rok sa tu narodilo 1 456 detí, čo je o 101 novorodencov viac ako v roku 2014. V uplynulom roku sa v nemocnici narodilo aj 16 párov dvojčiat.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina