V súľovskom kostole bola objavená latinská báseň z roku 1754, ktorá popisuje veľkú povodeň


Foto: V súľovskom kostole bola objavená latinská báseň z roku 1754, ktorá popisuje veľkú povodeň Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Evanjelický kostol v obci Súľov-Hradná sa pýši jedinečnou historickou pamiatkou. Pod starou omietkou na jednej z jeho stien bol objavený a zreštaurovaný dlhý latinský nápis. O dobrú správu sa s verejnosťou podelil Krajský pamiatkový úrad Žilina v príspevku na sociálnej sieti.

Prvá zmienka o existencii nápisu, ktorý bol do veľkej miery poškodený, pochádza z roku 1968. O latinských slovách na stene vtedajšia správa kostola napísala do cirkevnej kroniky. Napriek tomu, že išlo o významný historický nález, bola vtedy stena nanovo omietnutá.

„Zaujímavý nález z hľadiska histórie kostola a zboru sa podarilo zreštaurovať. Ide o fragment na stene maľovaného textu latinskej básne s ornamentálnym orámovaním,“ informoval Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Latinská báseň podľa pamiatkarov pochádza z roku 1757. Autor diela, vtedajší farár Juraj Jamriška, vo veršoch popisuje veľkú povodeň, ku ktorej došlo 2. júna 1754. O obnovenie vzácneho nápisu sa zaslúžil reštaurátor Peter Záhora.

„Reštaurovanie tohto ojedinele zachovaného typu epigrafickej pamiatky umožnilo prezentovať umeleckohistoricky cenný fragment z obdobia výstavby pôvodného artikulárneho kostola,“ doplnili žilinskí pamiatkari.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu