Martinská nemocnica predstavila virtuálne covidové oddelenie: Lekár monitoruje a lieči pacientov na diaľku


Foto: Martinská nemocnica predstavila virtuálne covidové oddelenie: Lekár monitoruje a lieči pacientov na diaľku

Univerzitná nemocnica v Martine predstavila dnes (2. 2.) aplikáciu MEDasistent, ktorá slúži ako virtuálne covidové oddelenie. Má pomôcť lekárovi na diaľku monitorovať stav pacienta, skrátiť dobu hospitalizácie či zachytiť zhoršujúci sa priebeh ochorenia.

Pacient sa tým pádom bude môcť liečiť v domácom prostredí. Myšlienka vytvoriť riešenie, ktoré by optimalizovalo včasný príchod a dĺžku pobytu covidových pacientov v nemocniciach počas pandémie, vznikla už po prvej vlne pandémie na jar predminulého roka.

Spolu s partnermi sme vytvorili mobilnú aplikáciu MEDasistent, ktorej výhody už počas druhej vlny pandémie overili v našej spádovej oblasti desiatky pacientov. Nakoniec len časť z nich bolo nutné hospitalizovať,“ vyhlásil Ivan Kocan, primár na Klinike pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Martine a Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine, ktorý projekt testoval. 


Výsledky liečby má lekár k dispozícii v digitálnej podobe. Projekt využili už na 82 pacientoch – 39 mužov a 43 žien s priemerným vekom 48,7 roka, z nich malo 97,5 percenta covid pneumóniu.

„Bez hospitalizácie bolo 69 pacientov a pri priemernej dĺžke hospitalizácie 11,19 dňa sa ušetrilo 772,11 lôžkodňa. U ostatných 13 pacientov sa ušetrilo 53 dní, ktoré strávili v domácej liečbe. Následne museli byť v dôsledku zhoršujúceho sa zdravotného stavu hospitalizovaní. Spolu to predstavuje 825 ušetrených lôžkodní za tri mesiace,“ dodal Kocan.

Plánované je aj rozšírenie aplikácie a doplnenie o prvky umelej inteligencie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu