Aktivita žilinských mestských poslancov bola úspešná, obyvatelia Bratislavskej separujú odpad


Foto: Aktivita žilinských mestských poslancov bola úspešná, obyvatelia Bratislavskej separujú odpad

Poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline sa podarilo dosiahnuť ďalšiu pozitívnu zmenu na Bratislavskej ulici. Po približne ročnej aktivite a činnostiach, za ktorými stoja Iveta Martinková a Ľubomír Bechný, začali obyvatelia tejto lokality aktívne separovať odpad.

Donedávna nemala táto ulica žiadne zberné nádoby na triedený odpad, aj keď samospráva ich bola povinná zabezpečiť. Vyplývalo to z určitých obáv, ako občania naložia s faktom začať separovať.

„Napĺňam to, čo som si predsavzala. Stálo ma to veľmi veľa času a energie, ale oplatilo sa. Po tom, čo sme zorganizovali školenie ohľadom separovania odpadu a urobili veľkú očistu územia na Bratislavskej ulici nastali zmeny,“ opisuje mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Prvým krokom na tejto náročnej ceste k zlepšeniu situácie bolo zorganizovanie školenia. To sa uskutočnilo ešte v decembri minulého roka za účasti piatich zástupcov komunity na Bratislavskej ulici. Školenie zorganizovali poslanci s pomocou firmy NATUR-PACK, vďaka ktorej bolo bezplatné.

Pred umiestnením kontajnerov zapojili obyvateľov do viacerých verejnoprospešných aktivít

Počas tohto roka sa uskutočnilo v okolí Bratislavskej ulice ako aj nového parku Frambor niekoľko akcií zameraných na zber odpadu a očistu verejného priestoru. Do aktivít boli zapojené predovšetkým deti, tie následne absolvovali aj prednášky o triedení odpadu.


Vďaka všetkým doteraz usporiadaným akciám sa podarilo poslancom prispieť k pozitívnej zmene. Dnes sú na území privezené kontajnery na plasty a kovy, postupne by mohli pribudnú aj ďalšie kontajnery na separovaný zber.

„Je viac ľudí a inštitúcií, ktorým chcem veľmi pekne poďakovať za pomoc v tomto smere, a to pánovi Milošovi Ďurajkovi a pánovi Ľuborovi Rovňaníkovi zo spoločnosti T+T , pánovi Jozefovi Datkovi z firmy Natur Pack, pani Alene Vajdovej z nadácie Deti čistej Zeme, pani Martine Betušovej z obchodíka Do vrecúška, pánovi Jánovi Rzeszotovi zo Žilinského skrášľovacieho spolku, pánovi Oliverovi Balážovi z komunity a kolegovi Ľubomírovi Bechnému,“ povedala poslankyňa Martinková.

Územie Bratislavskej je stále čistejšie, niektorí obyvatelia si zasadili aj kvety

Pri náhodných kontrolách zberných nádob bolo potvrdené, že obyvatelia aktívne a zodpovedne separujú. Podľa slov poslankyne je potrebné doladiť už len malé detaily, ako napríklad to, aby plastové fľaše boli stlačené. 

Poslanci touto aktivitou nekončia, v okolí Bratislavskej ulice majú aj ďalšie plány. Aktuálne sa zaoberajú očistou spojnice k parku Frambor. Napriek tomu, že bol tento priestor desaťročia nečistený a zanedbaný, postupne sa ho darí dávať do poriadku. Do verejnoprospešných aktivít sa navyše zapájajú rôzne inštitúcie. V súčasnosti je to napríklad spoločnosť Hundai-Transys či Philip Morris.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu