Na Novom cintoríne v Žiline ničia hroby diviaky. Neporiadok bude riešiť zastupiteľstvo


Foto: Na Novom cintoríne v Žiline ničia hroby diviaky. Neporiadok bude riešiť zastupiteľstvo
Galéria: 17 fotiek
Foto: Neporiadok a zničené hroby. Zdroj: čitateľ Roman / Ľ. Bechný

Nájomníci hrobových miest na Novom cintoríne na Hradisku v Žiline sa sťažujú na neporiadok, ktorý je v mieste problémom už niekoľko rokov. V roku 2015 prevzala cintorín pod správu mestská spoločnosť Žilbyt. Tak, ako sa stupňujú nájazdy divej zveri na žilinské sídlisko Hájik, rovnako rastie počet zničených hrobov a rozbitých kahancov na cintoríne pri sídlisku.

Na súčasný stav sa sťažuje aj čitateľ Roman: „Tento problém je dlho neriešený, neporiadok, rozbité sklo na ceste alebo rozbité kahance. Napriek mnohým sťažnostiam je situácia neriešená,“ mieni nájomník hrobového miesta, ktorý nám poslal fotky. O tom, aby mali zomretí dôstojný odpočinok, budú rokovať aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Na rokovanie do komisií je predložený návrh na urgentné riešenie situácie. Slabosťou cintorínu je podľa predkladateľov to, že je postavený v kopci a v priestore, kde ho ohrozujú nájazdy divej zvery:

„Najmä diviakov a srnčej. Do cintorína neboli dlhé roky investované žiadne peniaze, ochranný plot je vo veľmi zanedbanom a dezolátnom stave. V poslednej dobe sa vyskytlo veľmi veľa sťažností zo strany obyvateľov Žiliny. Nájomníkom sú ničené hroby alebo ich okolie divou zverou. Všade sú pritom zvieracie exkrementy. Situácia je už neúnosná a podľa nás aj nedôstojná, a to nielen voči pochovaným, ale aj pozostalým osobám. Situácia si vyžaduje urgentné riešenie zo strany vlastníka - mesta Žilina,“ argumentuje spracovateľ a mestský poslanec Ľubomír Bechný.

Zlepšiť stav nepomohlo ani opakované vyháňanie zvery pomocou poľovníckeho združenia. Riešením by podľa jeho návrhu mohlo byť postavenie nového plota a prípadne zmenšenie pôdorysu. Na to Žilbyt podľa návrhu nemá, preto sa poslanci obracajú na mesto so žiadosťou o urgentné vyčlenenie finančných prostriedkov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu