V Žilinskom kraji odštartovali výjazdové očkovacie skupiny, na Kysuciach preočkovali stovky ľudí


Foto: V Žilinskom kraji odštartovali výjazdové očkovacie skupiny, na Kysuciach preočkovali stovky ľudí Foto: Očkuje sa kde to dá, vrátane galérií. Zdroj: ŽSK

Po tom, ako boli výjazdové očkovacie skupiny využívané na vakcináciu klientov a zamestnancov domovov sociálnych služieb, sa rozhodol Žilinský samosprávny kraj odštartovať pilotné očkovanie aj pre odľahlé časti regiónu. V sobotu uskutočnila jedna z výjazdových očkovacích skupín, zriadená pri Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, očkovanie v obciach Vysoká nad Kysucou, Korňa, Zborov nad Bystricou a v meste Turzovka.

Samospráva realokuje tieto skupiny, pretože vo verejných zariadeniach už dosiahli vysokú mieru zaočkovanosti až na úrovni 84 percent. Vyššia zaočkovanosť v zasiahnutejších oblastiach má pomôcť zníženiu počtu chorých s ťažkým priebehom ochorenia:

„Vyššou zaočkovanosťou verejnosti v najzasiahnutejších oblastiach chceme docieliť zníženie počtu chorých s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ktorých by sme museli hospitalizovať,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

Výjazdové očkovanie prebehlo v spolupráci s dotknutými samosprávami, tie aktívne oslovovali občanov a zbierali údaje o počte záujemcov. Zároveň poskytli obecné alebo mestské priestory pre zriadenie dočasného vakcinačného bodu. Takýto typ služby umožňuje ľuďom, ktorí by sa inak nevedeli dostať do veľkokapacitných vakcinačných centier, získať vakcínu a vybudovať si tak imunitu proti ochoreniu.

Vo Vysokej nad Kysucou prebehlo očkovanie v priestoroch obecného úradu, v Turzovke očkovali v požiarnej zbrojnici. Pre zabezpečenie hladkého priebehu poskytla kysucká nemocnica na základe počtu prihlásených podrobný časový harmonogram pre jednotlivé samosprávy a materiálnotechnické vybavenie, k tomu vyslala sedemčlenný tím zdravotníkov a personálu.


Zatiaľ pre šesťdesiat a viac ročných, neskôr pomôžu aj imobilným

V jednotlivých obciach a meste bolo počas dňa zaočkovaných približne 500 ľudí, najviac vo Vysokej nad Kysucou, kde ponúknutú možnosť využilo 170 občanov. V prvej fáze projektu sa primárne zacielilo na vekovú kategóriu 60+, príležitosť zaočkovať sa bola ponúknutá aj sprevádzajúcej osobe.

Ďalším rozhodujúcim kritériom pre župu pri výbere samosprávy bolo i posúdenie epidemiologickej situácie, kde prednosť dostali obce so zvýšeným výskytom COVID-19 prípadov.

Zdroj: ŽSK

Aktuálne pôsobí na území Žilinského kraja až 16 vakcinačných centier vrátane jedného veľkokapacitného v Žiline.  Dostať termín na vakcináciu v týchto centrách možno cez národný program Čakárne. Očkovanie vo vzdialenejších sídlach kraja Žilinská župa spustila ako vlastnú iniciatívu nad rámec súčasných povinností vyplývajúcich z prebiehajúcej vakcinácie.

„Pre mnohých starších obyvateľov, ktorí žijú v koncových častiach kraja, je dochádzka do vakcinačného centra veľmi komplikovaná a práve im sme chceli vyjsť v ústrety. Naším cieľom je urobiť všetko preto, aby sme urýchlili priebeh vakcinácie v kraji. Každý zaočkovaný človek zvyšuje naše šance definitívne poraziť pandémiu,“ uzavrela predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Kraj plánuje v aktivite pokračovať, postupne bude znižovať vekovú kategóriu a neskôr pribudnú tiež výjazdy mobilnej očkovacej jednotky, ktorá bude očkovať imobilných občanov priamo v ich domovoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu