Malých asfaltových športových plôch je v Žiline veľa, pri ich obnove ale chýbajú mäkké povrchy


Foto: Malých asfaltových športových plôch je v Žiline veľa, pri ich obnove ale chýbajú mäkké povrchy Foto: ilustračné - pixabay.org

Jeden športový areál pri školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta za rok opraviť, ďalší projektovo pripraviť. Také je súčasné znenie koncepcie obnovy športovej infraštruktúry tohto typu v Žiline.

Okrem toho sa na sídliskách nachádza množstvo menších asfaltových plôch, väčšina z nich bola vybudovaná ešte v minulom storočí a vyžadujú si obnovu. K revitalizácii malých športovísk priebežne dochádza.

Pri obnove však absentujú povrchy šetrnejšie ku športujúcim. Mäkké povrchy častokrát pôsobia aj estetickejšie. Na potrebu využívania moderných a kvalitnejších funkčných podkladových plôch, priateľských k životnému prostrediu, poukazuje poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Žiline Zuzana Balogová:

„Tak ako prostredie formuje človeka, tak aj atraktívne športoviská priťahujú ako magnet k športku nielen deti, ale aj dospelých. Keďže sme nemali prehľad, koľko takýchto plôch a v ako stave máme, podali sme spolu s Miriam Šutekovou zo za ZA do mestského zastupiteľstva materiál, na základe ktorého bola vypracovaná pasportizácia, ale hlavne koncepcia rozvoja detských ihrísk a športových - asfaltových plôch. V návrhu sme kládli dôraz nielen na ich vybavenie, ale aj na používanie iných povrchov ako je asfalt.“

Mesto síce vybrané plochy v lete obnoví, avšak za použitia asfaltu: „Pracovníci mesta nás odhovorili od využitia modernejších a kvalitnejších plôch s argumentom, že verejné obstarávanie alternatívnych podkladov na rozdiel od asfaltu predĺži celý proces realizácie. Ustúpili sme neochotne v mene urýchlenia celej veci, dnes sa však ukazuje, že z našej strany išlo o málo prezieravé rozhodnutie. Asfaltové plochy plánuje mesto obnoviť totiž až v lete tohto roka, čo zanemená, že sme stratili čas, mesto nevyužilo efektívne prípravné obdobie, čo je najhoršie, obetovali sme ekologickejšie a kvalitatívne lepšie riešenia v prospech zastaraných zaťažujúcich materiálov,“ tvrdí poslankyňa.


Vyššia cena, ale nižšie teploty počas horúčav

Faktorom výberu je tiež cena, vo všetkých typoch alternatívnych materiálov ide rozpočtovo o minimálne stopercentné navýšenie oproti asfaltu. Rozdiel sa týka umelej trávy, ktorá je navyše náročná na údržbu, tartanu či EPDM plochy pre viacúčelové ihriská. Vyššia cena sa vráti nielen v podobe zlepšenia klimatických podmienok, vysvetľuje Balogová:

„Dopadové plochy z gumového granulátu – tartan, tlmia nárazy, čiže sú šetrné na kĺby, sú vodopriepustné, a väčšinou sa robia vo farebnom prevedení, takže sa tak rýchlo nezahrievajú. Okrem toho sú odolné proti poveternostným podmienkam, nenáročné na údržbu. Pozitíva vysoko prevyšujú negatíva. Som veľmi rada, že sa nám materiál obnovy športových plôch podarilo presadiť v zastupiteľstve, teší ma i to, že ide o prienik dvoch poslaneckých návrhov. Jeden kladie dôraz na nové športoviská s vyšším štandardom (vybavenie, mäkké dopadové plochy), druhý zaväzuje mesto na obnovu minimálne jedného školského športového areálu za rok. Tieto verejné plochy, ktoré sú v starostlivosti riaditeľov škôl, sú ideálnou príležitosťou na zmenu prístupu vo výbere kvality materiálov.“

Dnes sa v Žiline pracuje na obnove hneď niekoľkých športových areálov, ďalšie sú vo fáze blízkej k výstavbe alebo príprave. Poslankyňa, ktorá sa téme v Žiline venuje verí, že v budúcnosti budú ekologickejšie športové podklady a povrchy automaticky zvažované pri príprave realizácie obnovy športovísk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu