Revitalizácia športového areálu na Martinskej začala, ihrisko skvalitní prípravu školákov aj atlétov


Foto: Revitalizácia športového areálu na Martinskej začala, ihrisko skvalitní prípravu školákov aj atlétov Foto: Karol Haas

V týchto dňoch začali práce na revitalizácii športového areálu pri základnej škole Martinská na Vlčincoch, po dokončení bude areál slúžiť žiakom základnej školy aj verejnosti. Ihrisko by malo byť zrekonštruované už v lete. Radnica za jeho obnovu zaplatí približne 190-tisíc eur.

Projekt je súčasťou nedávno schválenej koncepcie obnovy jedného športového areálu pri základných školách ročne, rovnako každý rok projektovo pripravia ďalší areál. Takýmto spôsobom by sa malo podariť postupne zrenovovať menšie športoviská, ktoré sú súčasťou škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

„Bude to otvorený športový areál, po dokončení poslúži aj športovaniu verejnosti. Ďalším ihriskom bude ZŠ Gaštanová, kde mesto žiada o financie z fondu na podporu športu. Prijatým uznesením s koncepciou chceme, aby sa postupne skvalitnili podmienky na športovanie pre žiakov, športovcov a verejnosť,“ informoval Dominik Hriník, predseda Komisie športu pri Mestskom zastupiteľstve v Žiline.

Revitalizácia sektorov pomôže žiakom aj mládežníckym športovcov, novinkou bude sektor na hod oštepom či kriketkou a výškarský sektor. Podľa pedagóga telocviku na ZŠ Martinská a zároveň predsedu Atletickej akadémie Žilina, ktorá areál využíva na tréningy, pomôžu nové podmienky napredovať:

„Doteraz sme museli za lepšími podmienkami cestovať do Banskej Bystrice alebo Kysucké nového Mesta, pretože v Žiline chýbali atletické sektory. Tréningy a zameranie sa veľmi skvalitnia, podstatné je, že sektory budeme mať na našej domácej základni. Vďaka tomu sa tu budú môcť organizovať aj súťaže. Pre výučbu telesnej výchovy a športovej prípravy na Martinskej revitalizácia športoviska pomôže rozšíriť a skvalitniť zameranie hodín všetkých trénerov a učiteľov telesnej výchovy,“ potvrdil Karol Haas.


Bezpečnejšie športovanie a očakávanie lepších výkonov

Len neďaleko, doslova cez cestu, pokračuje revitalizácia areálu osemročného gymnázia na Varšavskej ceste, ktorá je v gescii Žilinského samosprávneho kraja. Vlčinčiarom aj ostatným obyvateľom Žiliny sa tak v blízkej dobe naskytnú lepšie možnosti a podmienky športovania. Zlepšenie podmienok bude mať priamy vplyv na tréning atlétov:

„Pribudne nám 225m tartanová dráha, tartanová šprintérska rovinka 100m, a revitalizované sektory. Je rozdiel, keď šprintujete na rozbitej škvare, kde sú kamene, alebo trénujete na doskočisku, kde môže hroziť úraz. Zlepšením podmienok určite všetci očakávame zvýšenie výkonnosti. Zároveň to pre výučbu telesnej výchovy a športovej prípravy predstavuje veľké obohatenie hodín a skvalitnenie. Deti práve na týchto hodinách získavajú vzťah športu a vytvárajú si tak aj sociálne väzby,“ dodáva pedagóg a atletický tréner zároveň.

Zdroj: Karol Haas

A ako dnes trénujú mladí atléti? „Situácia nám už dlhodobo bráni sa stretávať na športoviskách. Museli sme sa teda prispôsobiť a tréningy presunúť do online priestoru. Pre všetky vekové kategórie sme pripravili skupinové online tréningy, kde sa aspoň takto snažíme udržať všetky skupiny pri pohybe a rozvíjame ich pohybové schopnosti. Aspoň na diaľku. Najstaršie skupiny si od akadémie zapožičali tréningové pomôcky a trénujú podľa tréningových plánov. Snažili sme sa vynájsť ako sa len dalo. Pevne verím, že čoskoro sa všetky deti stretnú na nových športoviskách a všetko zameškané spoločne dobehneme,“ dodáva s optimizmom Karol Haas.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu