Na Slovensku je zaočkovaných už 600-tisíc ľudí, opatrenia sa na Veľkú noc nebudú sprísňovať


Foto: Na Slovensku je zaočkovaných už 600-tisíc ľudí, opatrenia sa na Veľkú noc nebudú sprísňovať

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku je k dnešnému dňu 599 434. Za predchádzajúci deň pribudlo 13 381 zaočkovaných osôb, druhú dávku vakcíny dostalo zatiaľ 253-tisíc ľudí.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3 416 pacientov, z ktorých 285 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje k dnešnému dňu celkom 368 osôb.

Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger uviedol na dnešnej tlačovej konferencii, že epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Sprísňovanie protipandemických opatrení počas Veľkonočných sviatkov preto nie je potrebné.

Ministerstvo zdravotníctva odporúča výrazné obmedzenie stretnutí, absolvovanie bohoslužieb iba virtuálne a vynechanie tradičných oblievačiek a šibačiek. Minister pripustil, že po Veľkej noci by teoreticky bolo možné uvoľňovať opatrenia.


Veľkonočné desatoro odporúčaní odborníkov:

  1. Obmedzme stretnutia
  2. Odložme šibačku a oblievačku
  3. Zúčastnime sa bohoslužieb virtuálne
  4. Prejavme lásku k blížnemu svojmu tým, že sme zodpovední a nenakazíme ho
  5. Oddychujme v prírode
  6. Cestujme len v rámci okresu
  7. Chráňme sa nosením rúšok aj vonku
  8. Rešpektujme 14-dňovú karanténu svojich príbuzných, ktorí sa vrátili zo zahraničia a pomôžme im s registráciou v e-hranici
  9. Nenavštevujme ani očkovaných starých rodičov a rodičov
  10. Športujme bezpečne - individuálne a v prírode

„Máme za sebou veľmi ťažké obdobie s vysokou chorobnosťou, mnohí z nás stratili svojich blízkych. Bola to veľmi ťažká skúška aj pre našich zdravotníkov. V súčasnosti sa epidemická situácia zlepšuje. Stále je však vážna, musíme vydržať v súčasne platných opatreniach. Záleží na každom z nás, či sa situácia bude zlepšovať aj naďalej,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Tlačová konferencia naživo:



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu