Vodiči nákladných áut nerešpektujú zákaz vjazdu na novú diaľnicu, polícia pristupuje k častejším kontrolám


Foto: Vodiči nákladných áut nerešpektujú zákaz vjazdu na novú diaľnicu, polícia pristupuje k častejším kontrolám
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook / Milan Hrosovsky

Nový úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka je v prevádzke od 29. januára 2021. Južný obchvat Žiliny tak môžu motoristi plnohodnotne využívať spolu s novým privádzačom. V jednom smere jazdy však platia určité obmedzenia, ktoré mnohí nedodržiavajú.

Na novej diaľnici je v jednom smere jazdy obmedzená nákladná doprava, kde je vjazd povolený iba vozidlám s maximálnou hmotnosťou do 7,5 tony. V opačnom smere podľa polície nemajú nákladné autá žiadne obmedzenia.

„Na novom úseku diaľnice je obmedzenie len pre nákladnú dopravu v smere od Bratislavy, v smere zo Žiliny do Bratislavy je bez obmedzenia a môžu ho využívať aj vodiči nákladnej dopravy,“ uviedla Gabriela Kremeňová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Aj napriek zákazu ale prichádza do Žiliny z južnej strany nemalé množstvo kamiónov. Na problém začali upozorňovať ako prví obyvatelia mestskej časti Žilina - Bytčica. Zvýšenú intenzitu prejazdov nákladnej dopravy zaznamenali z dôvodu nedobudovanej protihlukovej steny.

Chýbajúca protihluková stena v mestskej časti Bytčica

„Občania ma upozornili, že po novom privádzači prechádza množstvo kamiónov a nákladiakov. Keďže na ulici Na Záchrastí chýba protihluková stena, ktorá by sa mala dostavať až s križovatkou v Lietavskej Lúčke, zaznamenávajú zvýšený hluk,“ uviedol poslanec za mestskú časť Anton Trnovec.

Dokončenie križovatky v Lietavskej Lúčke súvisí s dostavbou celého úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná skala, ktorý sa pokúsi dostavať v stanovenej lehote konzorcium združenia spoločností Skanska.


„Od prvého dňa spustenia do ostrej prevádzky, napriek vyhláseniam kompetentných orgánov, médií a aj polície, že tranzitná doprava nad 7,5 tony zostane vedená rovnako ako tomu bolo doposiaľ, nám po novo otvorenom úseku, veselo premávajú kamióny nad 7,5 tony v oboch smeroch. Táto situácia v žiadnom prípade neznižuje zaťaženie hlukom, ktorým sme boli my obyvatelia ul. Na Záchrastí dennodenne obťažovaní počas výstavby ani nezlepšuje kvalitu životného prostredia v tejto lokalite,“ uvádza sa v sťažnosti obyvateľov doručenej miestnemu poslancovi.

Chýbajúca časť protihlukovej bariéry, ktorú by mali dobudovať najneskôr do roku 2023 a časté prejazdy nákladiakov negatívne vplývajú na život obyvateľov tejto lokality. Na nepovolené vjazdy nákladnej dopravy na južný obchvat zareagovala aj žilinská polícia. Tá začala vykonávať častejšie kontroly a pokutovať vodičov.

„V predmetnom úseku dopravná polícia vykonáva zvýšenú kontrolnú činnosť so zameraním na nákladnú dopravu. V období od otvorenia diaľnice (29.1.2021) ku dnešnému dňu bolo zistených celkom 11 priestupkov, ktoré boli riešené v blokovom konaní,“ spresnila Gabriela Kremeňová.

Obyvateľom mestskej časti by pomohlo, keby sa dostavba nedokončenej diaľnice rozbehla čo najskôr a zhotoviteľ by dostaval križovatku vrátane protihlukových stien. Mestský poslanec v súčasnosti apeluje na samosprávu, aby prostredníctvom kompetentných orgánov zabezpečila dodržiavanie zákazu zo strany vodičov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu