Do Žilinského kraja prišlo 11 nových pľúcnych ventilátorov, daroval ich rezort zdravotníctva


Foto: Do Žilinského kraja prišlo 11 nových pľúcnych ventilátorov, daroval ich rezort zdravotníctva
Galéria: 7 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj má na Slovensku druhý najvyšší počet pozitívnych testov na koronavírus, dnes dostala župa pre svoje nemocnice spolu jedenásť pľúcnych ventilátorov. Ich nákup zabezpečilo a financovalo Ministerstvo zdravotníctva SR. Ventilátory pomáhajú pri liečbe pacientov s pľúcnymi ťažkosťami.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám po spoločných rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva podarilo získať 11 pľúcnych ventilátorov. Tie sme rozdelili do štyroch župných nemocníc v Žilinskom kraji. Nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Čadci a Dolnom Kubíne získali po tri ventilátory, dva putovali do Trstenej,“ priblížila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. 

Celková hodnota jedenástich kusov ventilátorov je takmer 380-tisíc eur. Pľúcne ventilátory sú rozhodujúce prístroje pri záchrane pacientov, ktorým pri ochorení zlyhávajú pľúca. Sú mimoriadne dôležité nielen teraz v čase pandémie a zlej epidemiologickej situácie, ale nemocniciam budú slúžiť na liečbu pacientov počas celého roka. 

Nové ventilátory znamenajú aj do budúcna skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zdravotníci budú na obsluhu nových ventilátorov zaškolení. Zariadenia dodala spoločnosť Chirana zo Starej Turej. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj