Na území Žilinského kraja dnes platí výstraha 2. stupňa pred búrkami s krúpami a prívalovým dažďom


Foto: Na území Žilinského kraja dnes platí výstraha 2. stupňa pred búrkami s krúpami a prívalovým dažďom

Počas dnešného večera a noci sa očakáva na území Žilinského kraja výskyt búrok s krúpami a prívalovým dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy meteorologické výstrahy prvého aj druhého stupňa. 

Meteorologická výstraha 2. stupňa bola vydaná pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a platí od 20:00 hod. do zajtra 29. júla 03:00 hod.

S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 30 m/s (70 - 110 km/h). 

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ spresňuje SHMÚ.


Meteorologická výstraha 1. stupňa bola vydaná pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a platí od 22:00 hod. do stredy 29. júla 12:00 hod.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h).

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza SHMÚ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ