Chodník a cyklochodník na ulici Za plavárňou už nebude blokovaný, tvrdí kontajnerová spoločnosť


Foto: Chodník a cyklochodník na ulici Za plavárňou už nebude blokovaný, tvrdí kontajnerová spoločnosť

Vyhradený chodník pre peších a cyklistov na ulici Za plavárňou v Žiline pri parkovisku obchodného centra Dubeň blokovali nákladné mechanizmy, čo zhoršovalo jeho priechodnosť. Cyklisti aj peší užívatelia sa začali sťažovať ešte v minulom roku: 

„Denne chodím po ulici Za plavárňou v Žiline. Pravidelne na chodníku a cyklotrase prekladajú kontajnery. Buď ich dovezú a zložia na pozemok vedľa chodníka alebo ich nakladajú a odvážajú. Ja s kočíkom a všetci chodci musia schádzať na komunikáciu a ísť po ceste oproti prichádzajúcim autám,“ uvádza obyvateľka v podnete na odkazprestarostu.sk.

Mesto Žilina podnet zaevidovalo 23. júla 2019, odvtedy sa k jeho riešeniu ďalej nevyjadrovalo. O bližšie informácie k prípadu sme požiadali samosprávu aj spoločnosť BÔRY, s.r.o., kvôli ktorej dochádzalo k blokovaniu miesta počas manipulácie s kontajnermi.

Po úprave areálu už autá nebudú blokovať chodník, tvrdí firma

Vedenie spoločnosti tvrdí, že areál upravili tak, aby chodcov a cyklistov naďalej neobmedzovali blokovaním: „Naša spoločnosť pôvodne plánovala zabezpečovať vykládku a nakládku z priľahlého parkoviska pri chodníku, avšak z vlastnej iniciatívy pristúpila k úprave svojho areálu tak, aby zdvíhacím zariadeniam umožnila vjazd do areálu a tam vykonávala objednané práce - vykládky a nakládky,“ informoval za spoločnosť konateľ Milan Bosík.

Podľa jeho slov si úpravu areálu objednali v rovnakom mesiaci, ako bol vznesený podnet od obyvateľov. Práce začali ešte minulý rok v auguste, prestavbu ukončili tento rok v polovici mája. Vďaka tomu by už mali nákladné vozidlá vchádzať priamo do areálu a neblokovať úsek.


Vykládka kontajnerov na ulici Za plavárňou | Zdroj: odkazprestarostu.sk

Zároveň ale podľa Bosíka firma využívala právo na zabranie verejného priestranstva na čas potrebný pre vykládku alebo nakládku, pričom k blokovaniu malo dochádzať najviac v rozsahu desať hodín mesačne. Napriek tomu sa objavili v minulosti prípady, kedy zabrali pristavené automobily plochu tak, že nebola dodržaná predpísaná vzdialenosť.

Polícia preto uložila vodičom pokuty: „V dvoch prípadoch poskytovateľ služby svojvoľne nerešpektoval predpisy, začo mu hliadka polície udelila pokutu, ktorú aj vodič na mieste zaplatil,“ priznáva konateľ spoločnosti. Pre zlepšenie situácie a zmenu miesta manipulácie preinvestovali približne 40-tisíc eur.

Práve vďaka tomu už mali nákladné vozidlá vykladať priamo z pozemku spoločnosti, a nie z chodníka. Aj tak jeden z obyvateľov mesta odfotil 12. júna zabratie, na čo opäť upozornil v podnete. Spoločnosť sa bráni, že nie vždy obslužný personál realizuje výkladku z pozemku:

„Pre našich dopravcov sme vytvorili možnosť vjazdu na pozemok a vykládku realizovať priamo na ňom. V danej chvíli obslužný personál pravdepodobne vyhodnotil, že vykládku musí zrealizovať tak, ako je uvedené na fotografii, no i tak nezasiahol do práv tretích osôb, ale bolo využité občianske právo,“ uzavrel Bosík.

Už takmer rok neriešený podnet zrejme ukončí investícia zo strany firmy, v dôsledku ktorej sa zníži intenzita blokovania. Zároveň sa užívatelia chodníka pre peších a cyklistov budú musieť zmieriť s jeho občasným zabraním, pokiaľ bude v súlade s predpismi. Mesto Žilina nám na otázky neodpovedalo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu