Seniorom v centrách sociálnych služieb môžete napísať povzbudivý list, hľadajú sa dopisovatelia


Foto: Seniorom v centrách sociálnych služieb môžete napísať povzbudivý list, hľadajú sa dopisovatelia Foto: ilustračné - pixabay

Nútená izolácia môže byť pre seniorov v centrách sociálnych služieb náročná, neraz ľudia z najviac ohrozenej skupiny čelia pocitu osamelosti aj v období bez mimoriadneho stavu. Pomocnú ruku im chce podať Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), ktorého Rozvojová agentúra spustila kampaň Pošta seniorom na získanie dopisovateľov.

Vďaka nej môže každý napísať povzbudivý list konkrétnym klientom, a následne s nimi komunikovať cez listovú korešpondenciu. Dnes už tradícia písania listov pomaly upadá, práve preto je aj táto kampaň príležitosťou vyskúšať si dopisovanie a spoznať život druhej osoby cez listy. 

„Staroba nie je jednoduchá. Aj napriek tomu, že sociálna oblasť je nám blízka a pozorne sa jej venujeme, vieme že naši starkí častokrát čelia osamelosti. S príchodom koronavírusu na nich musíme myslieť o to viac, pretože sociálny kontakt klesol na minimum. Okrem ľudí zo svojho najbližšieho okolia sa nemajú s kým porozprávať, nadviazať nové priateľstvá či prehodiť pár slov. Sociálnu odlúčenosť chceme kampaňou Pošta seniorom zmierniť,“ dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Na župnú výzvu hľadania dobrovoľníkov pre pomoc vyťaženému personálu v zariadeniach, kde bude treba, sa prihlásilo viac než 500 ľudí. Aj z nich budú vyberaní dopisovatelia, ak by ste však chceli, stále je možné prihlásiť sa. Prvé listy poputujú do Tvrdošína:

„Momentálne plánujeme začať s približne 100 klientmi na Orave, ktoré nás sami oslovili s prosbou poslať list pre ich klientov na konkrétne osoby. Kvôli ochrane osobných údajov posielame listy na adresu CSS a klienta oslovujeme krstným menom a iniciálkou priezviska,“ doplnil koordinátor kampane Marcel Rypák. 


Dopisovatelia môžu zvoliť aj formu elektronických listov či textového dokumentu. Postupne plánuje Rozvojová agentúra ŽSK zapájať aj ďalšie centrá v Žilinskom kraji, kde budú posielané listy aj emaily. Personál daného zariadenia ich následne rozdelí medzi klientov a dopisovatelia si môžu navzájom písať. 

Prihlásiť sa medzi dopisovateľov je možné prostredníctvom formulára dobrovoľníkov alebo cez nižšie uvedené kontaktné osoby. 

Kontaktné osoby: 

Mgr. Katarína Özger
+421 948 348 608
kozger@zask.sk 

Marcel Rypák
mrypak@zask.sk
+421 948 323 102


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu