Písomné maturity sa tento rok neuskutočnia, školský rok by mal skončiť najneskôr 30. júna


Foto: Písomné maturity sa tento rok neuskutočnia, školský rok by mal skončiť najneskôr 30. júna

Nový minister školstva Branislav Gröhling dnes 24. marca informoval, že Ústredný krízový štáb rozhodol o zatvorení škôl až do odvolania. Vyučovanie je tak ďalej pozastavené z dôvodu preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu.

Dátum, kedy sa žiaci vrátia do školských lavíc, zatiaľ nie je známy. Minister však informoval, že tento rok sa písomné maturity na stredných školách a gymnáziách neuskutočnia. Rovnako sa ruší aj Testovanie 9 (Monitor) pre deviatakov na základných školách a štvrtákov na gymnáziách.

„Ruší sa Testovanie 9, ruší sa externá časť maturity, aj písomná časť internej maturity, riadny aj náhradný termín, na tento školský rok 2019/2020. Interná maturita sa bude konať do dvoch týždňov od obnovenia vyučovania, na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu, a to v termíne do 30 júna 2020,“ povedal dnes na tlačovej konferencii Branislav Gröhling.


Učivo, ktoré sa nepreberie, sa bude posúvať do ďalšieho ročníka

Prijímacie konania na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do konca júna. Zápisy žiakov do prvého ročníka základných škôl sa uskutočnia v termíne od 15. do 30 apríla, avšak, bez osobnej prítomnosti detí. 

Letné prázdniny by žiakom a študentom mali začať v riadnom termíne, dvojmesačné voľno sa im tak neskráti. Pokiaľ budú karanténne opatrenia trvať aj počas leta, ministerstvo školstva musí nájsť iný spôsob, ako stredoškoláci absolvujú maturitnú skúšku.

Vysokých škol sa tieto opatrenia netýkajú, minister školstva však chce apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu