Mesto komunikuje s ministerstvom dopravy o prevzatí Rondla, podmienkou je jeho rekonštrukcia


Foto: Mesto komunikuje s ministerstvom dopravy o prevzatí Rondla, podmienkou je jeho rekonštrukcia

Rondel je významná a frekventovaná mimoúrovňová okružná križovatka v Žiline, ktorej súčasný technický stav nie je práve najlepší. Na nevyhnutnosť opráv upozorňujú aj samotní vodiči, ktorí ňou denne jazdia. Do rozsiahlejšej rekonštrukcie sa dodnes neinvestovalo, stavba má pritom niekoľko desiatok rokov. 

Motoristov najviac trápi stav asfaltového krytu vozovky, ktorý je prepadnutý, hrboľatý a vytŕčajú z neho oceľové kusy mostnej konštrukcie. Plynulý prejazd vyššou rýchlosťou negatívne vplýva na technický stav vozidiel a v niektorých úsekoch ani nie je možný. 

Dôležitosť križovatky pre Žilinu ukázal minuloročný požiar kultúrneho centra Žilina - Záriečie. Čiastočná uzávierka cesty vtedy skomplikovala situáciu nielen obyvateľom mesta, ale aj okolitých obcí, ktorí denne prichádzajú do Žiliny za prácou. Omedzenie sa dotklo aj trolejbusovej dopravy, vozidlá nebolo možné dopraviť do depa, a tak museli parkovať na konečných zastávkach.

Rondel v súčasnosti nemá žiadneho správcu

Väčšinu pozemkov pod Rondlom vlastní mesto Žilina, za samotnú okružnú križovatku však nezodpovedá. Niektoré z výjazdových rámp sú v majetkovej správe spoločnosti Slovenská správa ciest (SSC), ostatné spravuje Žilinský samosprávny kraj a Mesto Žilina. SSC mala v pláne vykonať rekonštrukcie svojich poškodených úsekov ešte začiatkom leta 2019. Podľa posledného vyjadrenia s tým už nepočíta.

„Predmetný úsek a to zjazd z Rondla smer Poprad / Prievidza sa nerobil z dôvodu, že na štátnej ceste I/60 bol vybraný úsek, ktorý vykazoval horší stav cestnej komunikácie. V prípade že by nedošlo k oprave toho úseku tak počas zimného obdobia by sa na tom úseku vyskytovalo veľké množstvo výtlkov preto sa neopravoval zjazd z Rondla na PP/PD,“ potvrdila nám v septembri minulého roka Lucia Brndiarová z kancelárie generálneho riaditeľa SSC.


Na Slovenskú správu ciest často apeluje aj žilinská radnica. Mnohé úseky ciest sú zanedbané a dlhodobo nečistené, obyvatelia mestských častí tiež bojujú s upchatou dažďovou kanalizáciu a zatápaním svojich pozemkov vodou pri výdatnejších dažďoch a búrkach.

„V prípade Slovenskej správy ciest nemáme dobrú spoluprácu. V minulom roku skoro nulové čistenie komunikácií, niektoré cesty opravili, ale čo sa týka bežnej údržby a čistenia komunikácií, sme nespokojní,“ skonštatoval primátor Peter Fiabáne.

Mesto Žilina rokuje s Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky

Vedenie mesta Žilina zahájilo rokovania s Ministerstvom dopravy, ktorých cieľom je vysporiadať majetkové pomery tejto stavby a zrekonštruovať poškodené časti. Žilinská samospráva križovatku prevezme len pod podmienkou, že ju najskôr ministerstvo opraví. 

„Rondel dnes stále komunikujeme s Ministerstvom dopravy, o tom že koho je. My sme povedali, že ak by sme ho mali prevziať, tak jedine za podmienky, že ho ministerstvo zrekonštruuje. Nebudeme preberať Rondel v stave akom je, kde sa celé roky neinvestovalo,“ povedal žilinský primátor.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu