Zásielky z Ázie sú bezpečné a monitorované, Slovenská pošta prosí zákazníkov o trpezlivosť


Foto: Zásielky z Ázie sú bezpečné a monitorované, Slovenská pošta prosí zákazníkov o trpezlivosť Foto: ilustračné

V súvislosti s výskytom nebezpečného koronavírusu a doručovaním zásielok z Ázie sa časť obyvateľov po celom Slovensku obáva podozrenia z jeho prenosu cez poštové zásielky. Slovenská pošta v najnovšom stanovisku ubezpečuje, že zásielky odosielané z Ázie sú zo zdravotného hľadiska bezpečné a monitorované medzinárodnými autoritami.

Bezpečnostné opatrenia však môžu spôsobiť ich omeškanie. Zamestnanci Slovenskej pošty sa ako prví dostávajú do kontaktu so zásielkami pri snahe doručiť ich svojim majiteľom. Preto pri každodennej práci a manipulácii so zásielkami vo všeobecnosti platia prísne bezpečnostné pravidlá a postupy ochrany zdravia.

„Slovenská pošta disponuje usmernením hlavného hygienika Slovenskej ako aj špeciálnym odborným stanoviskom, ktoré si Slovenská pošta nechala vypracovať u pracovnej zdravotnej služby. Vyplývajúc z odborného stanoviska zásielky z Ázie sú bezpečné, nakoľko nie je možné, aby v nich koronavírus prežil. Zároveň sa doposiaľ potvrdil prenos vírusu jedine spôsobom kontaktu s infikovaným človekom alebo zvieraťom,“ uvádza sa v stanovisku.

Jediným doteraz známym spôsobom prenosu vírusu je kontakt s infikovaným človekom alebo zvieraťom. V záujme zníženia akéhokoľvek rizika čínska vláda vydala pokyn, ktorým je Čínska pošta povinná preventívne dezinfikovať všetky poštové zásielky, ktoré smerujú alebo prechádzajú cez Wuhan a jeho spracovateľské stredisko.

„Zákazníkov preto prosíme o zhovievavosť pri doručovaní medzinárodných zásielok z Ázie, nakoľko tieto preventívne bezpečnostné opatrenia môžu spôsobiť ich omeškanie a v niektorých prípadoch nebude možné získať písomné potvrdenie prevzatia poštovej zásielky. Prijaté opatrenia na čínskej strane eliminujú riziko prenosu koronavírusu aj pre poštové zásielky určené na export z Číny,“ dodáva Slovenská pošta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenská pošta