Na nepovolené vypúšťanie lampiónov upozornia študenti na mieste, po akcii upracú centrum Žiliny


Foto: Na nepovolené vypúšťanie lampiónov upozornia študenti na mieste, po akcii upracú centrum Žiliny

Počas mesiaca november sa v Žiline opäť uskutoční akcia, počas ktorej je realizovaný predaj tzv. lampiónov šťastia. Vypúšťanie horiacich lampiónov je nebezpečné a na území mesta už niekoľko rokov aj zakázané. Bezpečnostné riziká spočívajú v dopadnutí lampiónov na budovy či stromy, v minulosti odstavil padnutý kus horiaceho papiera trolejbusovú dopravu v centre.

Napriek tomu, že organizátor večera vypúšťanie oficiálne neorganizuje, neinformovaní ľudia často v rozpore s platným Všeobecne záväzným nariadením horiaci kus papiera vypustia. Práve na toto ich chcú upozorniť dobrovoľníci z radov stredoškolských študentov, ktorí na mieste konania akcie transparentmi upozornia návštevníkom mesta.

Okrem hroziaceho rizika požiaru zostávajú kusy visieť na stromoch či lampách týždne či mesiace, čím prispievajú k celkovému znečisteniu mesta. Po akcii sa preto dobrovoľníci rozhodli mesto vyčistiť a zozbierané lampióny ako vizitku tých, ktorí si ich po sebe neodpracú, plánujú položiť na Námestie Andreja Hlinku.   


„Plánujeme zareagovať transparentmi, ktoré majú ľuďom vysvetliť, že pomôcť sa dá aj bez toho, aby sme znečisťovali a ohrozovali životné prostredie. Takisto im chceme ukázať alternatívu - preto zapálime sviečky alebo iné ekologické varianty. Deň po akcii upraceme a a všetok odpad odnesieme na námestie na jedno miesto a neskôr ho vyhodíme,“ dodávajú za organizátorov študenti Denis Uhrík a Miroslava Haklová.  

Ak by ste sa chceli pripojiť k vysvetľovaniu počas akcie, výrobe transparentov alebo následnému upratovaniu, bližšie informácie sú na udalosti - https://www.facebook.com/events/426085448085589/ 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu