Parkovisko pri Lesoparku Chrasť kapacitne nestíha, bezplatne ho využívajú nielen návštevníci


Foto: Parkovisko pri Lesoparku Chrasť kapacitne nestíha, bezplatne ho využívajú nielen návštevníci

Parkovisko pri Lesoparku Chrasť v Žiline slúži návštevníkom mestskej oddychovej zóny, počas posledných týždňov však kapacitne nestíha. Zvýšený počet parkujúcich vozidiel súvisí aj so začiatkom semestra na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA), ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti.

Časť bezplatných miest využívajú aj študenti univerzity, v praxi je tak parkovisko plné aj napriek tomu, že lesopark sa s príchodom chladných jesenných dní postupne vyprázdňuje. Parkovisko tak vhodne dopĺňa kapacity v okolí budov univerzity, problémom sú ale vodiči, ktorí nedisciplinovane parkujú na tráve či chodníkoch. 

Na problém začali mestskú políciu upozorňovať aj obyvatelia mesta, ich podnety riešila privolaná hliadka. Mestská polícia Žilina prijala v uplynulých dňoch niekoľko oznamov v súvislosti so státím vozidiel na cestnej zeleni na uvedenom mieste. Hliadky vec bezodkladne preverili a zistené vozidla riešili v zmysle ustanovení zákona o cestnej premávke. Miesto je pravidelne monitorované,“ potvrdil Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina.

Univerzita obmedzila a spoplatnila parkovanie pred hlavnou budovou, študenti sa presúvali neefektívne

Pred hlavnou budovou univerzity došlo k obmedzeniu parkovacích miest, ktoré sú po zmene spoplatnené. K tomuto kroku sa odhodlala univerzita aj preto, lebo narastal počet parkujúcich automobilov a aj tu vznikali rovnaké problémy, aké riešia dnes obyvatelia pri lesoparku - vodiči nerešpektovali značenie a parkovali aj na tráve či chodníkoch. 

K úprave poplatkov pristúpila UNIZA podľa zverejnenej informácie u úprave cien parkovného aj z dôvodu vysokého počtu študentov a návštevníkov, ktorí pre pohodlie využívali automobil aj na krátke vzdialenosti:


„Zvýšenie parkovného bolo predovšetkým z dôvodu zníženia počtu parkovania vozidiel v univerzitnom areáli, nakoľko sa bežne stávalo, že študenti chodili autami každý sám vo vozidle a na vzdialenosti z internátov V. Diel a ostatných častí s trvalým pobytom v Žiline, aj keď MHD je v tomto prípade bezplatná. Následkom toho vznikol nedostatok voľných parkovacích miest, nerešpektovanie dopravného značenia, zvýšenému počtu vozidiel parkujúcich na chodníkoch a zelených plochách.“  

Možnosť parkovať priamo pred budovou univerzity zostala zachovaná, pre ľudí bez parkovacích kariet a povolení je však spoplatnená. Prvá hodina parkovania stojí 50 centov, následne každá ďalšia 30. Celkový účet za deň dosiahne hodnotu maximálne 3,80 eur za deň.


Žilinská univerzita v Žiline - cenník parkovného pred hlavnou budovou

Časť študentov a návštevníkov sa v dôsledku spoplatnenia presunula na parkovisko pri Lesoparku Chrasť, kde pri prekročení kapacity dochádza k porušovaniu predpisov. Miesto bude Mestská polícia v Žiline naďalej monitorovať.

Pre študentov denného štúdia s trvalým pobytom je v Žiline zavedená bezplatná mestská hromadná doprava, ostatní majú nárok na zľavnené cestovné. Po zavedení preferencie vozidiel DPMŽ došlo k skráteniu zdržania počas dopravnej špičky. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu