Žilinskí policajti zadržali dvoch podvodníkov, ktorí okrádali dôchodcov po celom Slovensku


Foto: Žilinskí policajti zadržali dvoch podvodníkov, ktorí okrádali dôchodcov po celom Slovensku Foto: ilustračné

Na prípadoch okradnutých seniorov pracuje polícia neustále a seniorom opakovane zdôrazňuje, aby boli opatrní pri kontakte s cudzími ľuďmi, ktorí sa im pod rôznymi zámienkami snažia dostať do príbytkov.

Žilinskí policajti zadržali na základe operatívnych informácií dvojicu podozrivých, ktorí mali okrádať seniorov po celom Slovensku. Ide o 64-ročného muža a 28-ročnú ženu z Fiľakova. Dvojica mala prvý krát ešte pred dvomi rokmi vstúpiť v obci v okrese Žilina do dvora rodinného domu a osloviť 86-ročnú dôchodkyňu.

„Predstavila sa ako lekárka zo sociálnej poisťovne, pričom s odôvodnením vrátenia peňazí z poisťovne, požadovala od dôchodkyne vydanie peňazí z preplatku. Spoločne mali vojsť do domu, kde mladá žena mala rozhovorom a presúvaním sa po rôznych miestnostiach v dome odpútať pozornosť dôchodkyne, čo mal využiť jej komplic a zo spálne odzudziť obálku s finančnou hotovosťou okolo 1.000 EUR,“ informovala Jana Balogová, hovorkyňa KR PZ v Žiline.

Polícia pátrala po dvojici dlhší čas a ako následne vyšlo najavo, títo dvaja páchatelia mali obdobným konaním okradnúť ďalšie najmenej štyri osoby na východnom Slovensku v okresoch Humenné, Poprad, Stará Ľubovňa, Bardejov a jednu osobu na západnom Slovensku v Bánovciach nad Bebravou. 

„Vyšetrovateľ krajského riaditeľstva PZ v Žiline obvinil 64-ročného muža a 28-ročnú ženu zo zločinu krádeže v súbehu so zločinom porušovania domovej slobody spáchaných formou spolupáchateľstva.  Bol spracovaný návrh na vzatie obvinených do väzby,“ spresnila Balogová.


Policajti objasnili podvod na dôchodkyni z Martina

V uplynulých dňoch obvinil vyšetrovateľ OR PZ v Martine z prečinu podvodu spáchaného čiastočne v štádiu pokusu 43-ročného Miroslava L. z Lučenca. Obvinený mal s doposiaľ nestotožnenou osobou ešte vo februári v roku 2016 podviesť 78-ročnú dôchodkyňu. Doposiaľ neznámy muž mal zavolať na pevnú linku 78-ročnej dôchodkyni z Martina a predstaviť sa ako jej syn. V telefonáte mal uviesť, že súrne potrebuje peniaze na niečo, čo bude veľkým prekvapením a potrebuje hotovosť 10.000 €.

Na požiadavku dôchodkyňa zareagovala tak, že nemá takúto hotovosť, že doma má len 4.500 € a ostatné peniaze má v banke. Na to jej mal neznámy muž v telefonáte odpovedať, že na začiatok to stačí a pošle za ňou manažéra, od ktorého má vec kupovať a peniaze má odovzdať jemu. Čo sa týka zvyšku peňazí, vraj pošle po dôchodkyňu taxík, ktorý ju dovezie k banke, kde vykoná výber zvyšnej časti peňazí.

Dôchodkyňa mala na základe telefonátu sumu 4.500,- € ešte v ten deň odovzdať 43 ročnému Miroslavovi, ktorý za ňou prišiel do miesta trvalého bydliska. Následne mala dôchodkyňa podľa inštrukcií nastúpiť do taxíka, v ktorom mala zatelefonovať svojmu synovi a vtedy zistila, že on od nej peniaze nežiadal. Následne výber zvyšných peňazí z banky neuskutočnila.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina