Jednocentovky a dvojcentovky by mali čoskoro vymiznúť, ceny sa vďaka tomu budú zaokrúhľovať


Foto: Jednocentovky a dvojcentovky by mali čoskoro vymiznúť, ceny sa vďaka tomu budú zaokrúhľovať Foto: ilustračné

V posledných dňoch je na Slovensku diskutovanou témou obmedzenie používania mincí najnižšej nominálnej hodnoty. Vymiznúť majú práve jedno a dvojcentové mince, vďaka čomu by nám v obchodoch mali po novom vydať inak. Mnohí ľudia totiž pociťujú problémy pri používaní drobných mincí s hodnotou 1 a 2 centy.

Mince s najnižšou nominálnou hodnotu sa často kopia v peňaženke a niekedy je ťažké sa ich zbaviť. Poplatky za ich zmenu v komečných bankách sú často nastavené tak, že sa neoplatí zamieňanie. Niektorí vynaliezavci zvykli meniť drobné mince v automatoch na lístky, alebo sa ich zbavovali v samoobslužných pokladniach v obchodoch.

Novinka má odstrániť povinnosť vydávania, s návrhom prišiel Zväz obchodu SR. Dôvod? Aktuálne problémy sektoru obchodu s používaním týchto mincí. Národná banka Slovenska zaujala k veci kladné stanovisko, vyjadriť sa však musí aj Ministerstvo financií.


Mince nezmiznú úplne ani v prípade úspešnej zmeny

Mince po prípadnom prijatí zmeny z obehu nezmiznú, stále nimi bude možné platiť. Obchodníkovi však odpadne povinnosť mať ich k dispozícii, takže ich nemusí vydávať. 

Od 1. januára 2018 sa eurových jednocentoviek a dvojcentoviek zbavili napríklad Taliani, niekoľko rokov ich už nepoužívajú Belgičania ani Fíni. Skúsenosti so zrušením drobných mincí máme aj na Slovensku, kde v roku 2003 došlo k stiahnutiu 10 a 20 halierových mincí z obehu.

Obmedzenie používania jednocentoviek a dvojcentoviek bude znamenať, že ceny sa budú zaokrúhľovať. V praxi pôjde o zaokrúhľovanie hodnoty celého nákupu k najbližším piatim centom podobnou logikou, ako tomu bolo pri zrušení halierových mincí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu