Mestu sa pozemky pod Starým trhom v Žiline nepodarí odkúpiť, ponuku prebil súkromný investor


Foto: Mestu sa pozemky pod Starým trhom v Žiline nepodarí odkúpiť, ponuku prebil súkromný investor

Vo februári schválili poslanci v Žiline návrh na odkúpenie pozemku časti starého trhoviska, z ktorého niekoľko týždňov predtým demontovali majitelia staré predajné stánky. Po dohode s časťou vlastníkov predmetných pozemkov bola cena odkupu stanovená na sumu 420 eur za meter štvorcový. Celkovo tak bolo mesto Žilina pripravené za pozemok zaplatiť sumu 199 920 eur.

Cieľom bolo, po odkúpení pozemkov od súkromných vlastníkov, vybudovať v priestoroch oddychovú zónu a zabrániť zástavbe, ktorý by priestor v historickom centre zahustila. Dnes je však všetko inak a návrh mesta Žilina prevýšila finančne lukratívnejšia ponuka súkromného investora. Ten v mieste postupne vykupuje jednotlivé parcely.

„Po schválení kúpnej ceny mestskými poslancami na februárovom zasadnutí, sme oslovili zástupcu vlastníkov s návrhom na odkúpenie týchto pozemkov. Podľa našich informácií, sa však rozhodli vlastníci pozemku predať svoj podiel súkromnej spoločnosti, ktorá im ponúkla vyššiu výkupnú cenu za meter štvorcový ako schválilo mestské zastupiteľstvo. Mesto Žilina nemá možnosť sa bezhranične predháňať so súkromnou spoločnosťou kto ponúkne vlastníkom vyššiu cenu,“ informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Aký má zámer využitia nových pozemok nadobúdajúci vlastník, je zatiaľ otázne. Mesto však potvrdilo, že sa bude snažiť o reguláciu prípadnej zástavby. „Podľa našich informácií súkromná spoločnosť už pozemok z veľkej časti vykúpila. Mesto sa však bude snažiť v rámci svojich možností regulovať nového vlastníka pozemku, aby tam vybudoval niečo zmysluplné, najlepšie niečo ako krytú tržnicu na prízemí budovy, ak by tam išiel stavať nejakú budovu,“ doplnila Zigová.


Zachované stánky prejdú rekonštrukciou

Návrh na odkúpenie pozemkov pod časťou Starého trhoviska v Žiline vzišiel z dlhodobej iniciatívy mesta a časti poslaneckého zboru, ktorí chcú priestor neďaleko Mariánskeho námestia kultivovať. Mesto pôvodne navrhlo trhovisko úplne zrušiť, poslanci na čele s Petrom Fiabáne a Jánom Ničíkom boli proti, chceli zachovať jeho tradíciu a pôvodnú funkciu.

Výsledkom bolo, že v časti, ktorú zamýšľalo mesto odkúpiť, boli stánky demontované. Stánky, ktoré neboli demontované, budú po dohode zainteresovaných strán zrekonštruované. Pribudnúť by malo 42 nových predajných pultov a 8 stánkov pre kvetinárov. Majitelia pozemkov pokračujú v napĺňaní tohto zámeru.

„Čo sa týka zvyšnej časti zachovaného starého trhu, tam sa pripravuje jeho rekonštrukcia, tak ma minule informoval jeden zo spolumajiteľov. Tu považujem za dôležité, a to bolo našou prioritou, aby zostávajúca časť starého trhu, kde zostali predajné stánky, prešla plánovanou rekonštrukciou a trhovisko ostalo novú krajšiu tvár,“ potvrdil Peter Fiabáne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu