Na križovatke ulíc Komenského a Fándlyho by mohol pribudnúť nový jazdný pruh v troch smeroch


Foto: Na križovatke ulíc Komenského a Fándlyho by mohol pribudnúť nový jazdný pruh v troch smeroch

Nejeden vodič jazdiaci cez centrum mesta pozná kritickú situáciu, ktorá býva na uliciach Komenského a Juraja Fándlyho v čase dopravnej špičky. Neustále kolóny a čakanie na semafore patria medzi každodennú rutinu. Prejsť smerom od sídliska Hliny do centra mesta autobusom či autom, trvá niekedy dlhšie, ako keby mal ísť človek pešo. 

Nápor vozidiel sa postupne zväčšuje a cesty ho už nedokážu zvládnuť. Komplikáciu často spôsobujú práve križovatky, na ktorých sa v dôsledku dávania prednosti autám či chodcom, komplikuje prejazd. Pri zapnutej svetelnej signalizácii zasa nestačí interval zelenej na to, aby všetky autá prešli križovatkou a tak sa tvoria kolóny.

Rovnako je na tom aj ulica V. Spanyola v oboch smeroch. Tam sa pod kolóny niekedy podpisuje práve časté prechádzanie chodcov cez priechod pre chodcov riadený semaforom. Tento úsek cesty však už čoskoro prejde rekonštrukciou.


Dobrou správou pre vodičov jazdiacich cez križovatku ulíc Komenského a Juraja Fándlyho je, že by v blízkej budúcnosti mohla byť upravená a doplnená o nové pruhy. V troch zo štyroch smerov by podľa zverejneného projektu mohli pribudnúť odbočovacie pruhy, ktoré uľahčia a najmä urýchlia prejazd cez svetelnú križovatku. Vďaka úprave by sa tak mohla v uvedenom úseku výrazne zvýšiť plynulosť cestnej premávky.

Mesto Žilina navyše plánuje v rámci preferencie MHD na tejto križovatke zaviesť novú technológiu, ktorá uprednostní autobusy a trolejbusy pri prejazde. Predpoklad realizácie je rok 2019. 

Stavebné úpravy križovatky sú v súčasnosti v riešení, čo potvrdil ešte koncom roka 2017 bývalý hovorca mesta Pavol Čorba. Ostáva len dúfať, že sa podarí všetky náležitosti dokončiť v čo najkratšom čase, aby sa mohlo pristúpiť k samotnej realizácii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu