Revitalizácia priestoru zastávky na Bernolákovej ulici v Žiline? Pribudnúť môže streetart aj zeleň


Foto: Revitalizácia priestoru zastávky na Bernolákovej ulici v Žiline? Pribudnúť môže streetart aj zeleň

Stav mnohých verejných priestorov v Žiline nezodpovedá 21. storočiu, príkladom je priestor zastávky na Bernolákovej ulici, ktorým denne prejdú stovky cestujúcich. Žalostný stav nástupišťa sa snažia zmeniť študenti Gymnázia Hlinská, ktorí by tu radi vybudovali vertikálnu záhradu a skrášlili fádne steny street-artovým umením.

„Zastávka Antona Bernoláka sa nachádza na mieste, kde denne prejdú stovky ľudí. Je to skvelé miesto s obrovským potenciálom, ktoré by sme radi vizuálne revitalizovali zapojením našej kreativity a premenili ho na kúsok umenia - Street artové dielo v spojení s vertikálnou záhradou,“ vysvetľujú študenti na portáli StartLab.

K zmene potrebujú finančné prostriedky, vďaka ktorým by mohli “Bernoláčke”, ako familiárne nazývajú zastávku nielen oni, vdýchnuť nový život. Aj preto založili crowdfundingový projekt, vďaka ktorému budú môcť zmeny realizovať. Osadením lavičiek, zelene a celkovou úpravou priestoru by tak mohli zmeniť každodenný život stovkám cestujúcich.


„Negatívne dojmy a pocity z tohto miesta je však potrebné čo najskôr odstrániť. Náplňou nášho novovzniknutého projektu je preto kompletné vyčistenie okolia zastávky a jeho úprava s použitím street artu, vysadením novej zelene, osadením nových lavičiek a zapojením nutného osvetlenia,“ dodávajú autori projektu.


Pre podporovateľov sú, tak ako to býva zvykom pri crowdfundingových kampaniach, pripravené rôzne odmeny v podobe napríklad náramku či trička. Aj keď odmeny by nemali byť hlavným motívom, prečo v podobných projektoch prispieť, získať môžete aj lístky do divadla v Žiline.

Pre darcov sú prichystané napríklad náramky či tričká s motívom revitalizácie. Zdroj: StartLab.sk

Za sumu 100 eur sa môžete stať takzvaným Ochrancom Bernoláčky, teda hlavným podporovateľom projektu. Bližšie informácie k projektu a možnostiach podpory nájdete na https://www.startlab.sk/projekty/340-bernolacka-/

Mladí ľudia privítajú aj fyzickú pomoc, teda dobrovoľníkov, ktorí by sa chceli zúčastniť renovácie či inak pomôcť.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu