So stanoviskom Slovenskej rektorskej konferencie sa stotožnilo aj vedenie Žilinskej univerzity


Foto: So stanoviskom Slovenskej rektorskej konferencie sa stotožnilo aj vedenie Žilinskej univerzity Foto: ilustračné

Aj v Žiline dnes o 17:00 hod. na Mariánskom námestí prebehne pochod s názvom Postavme sa za slušné Slovensko, na ktorom budú účastníci žiadať dôkladné a nezávislé vyšetrenie vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a zostavenie novej, dôveryhodnej vlády.

Pochody sa dnes dejú na celom Slovensku aj vo svete ako reakcia na napätú spoločenskú situáciu, ku ktorej prispela aj včerajšia výpoveď prokurátora Vasiľa Špirka o korupcii, ktorú mal vyšetrovať v spojení s exministrom Jánom Počiatkom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Žilinská univerzita voľno neudelila, podporuje však právo na názor a účasť študentov a zamestnancov

Viacerí rektori a dekani univerzít a vysokých škôl na Slovensku udelili na dnešné poobedie voľno, čím chceli dať zamestnancom aj študentom možnosť zúčastniť sa, v prípade ich záujmu, na niektorom zo zhromaždení. Napríklad v Nitre udelil rektor Univerzity Konštantína Filozofa Ľubomír Zelenický rektorské voľno od 13:00 hod.

„Umožňuje tak, aby sa študenti i zamestnanci mohli slobodne rozhodnúť a vyjadriť svoj názor na organizovaných občianskych zhromaždeniach,“ uvádza nitrianska univerzita vo zverejnenom oznámení. Na Žilinskej univerzite nebolo udelené rektorské voľno, vedenie sa však v plnej miere stotožnilo so stanoviskom Slovenskej rektorskej konferencie (SRK).

„Slovenská rektorská konferencia odsudzuje akékoľvek prejavy násilia, útok na demokraciu, na slobodu slova a slobodu médií. Takéto konanie je neprípustné a nesmie byť tolerované,“ uvádza sa v stanovisku SRK.

Vedenie Žilinskej univerzity v Žiline síce neudelilo voľno, zdôraznilo však, že každý zamestnanec či študent má právo zúčastniť sa pochodu a vyjadriť svoj názor.


Stanovisko Žilinskej univerzity v Žiline k dnešnému pochodu

Vedenie Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a plne sa stotožňuje s vyhlásením Slovenskej rektorskej konferencie zo dňa 28.2.2018.

Je neprijateľné, aby v dnešnej spoločnosti fungujúcej na základe hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie, bolo narušené základné právo, právo na život. Je to veľká strata pre spoločnosť, ktorá povedie k mnohým zmenám v hodnotovom rebríčku našej spoločnosti.

Každý študent či zamestnanec univerzity má možnosť a právo sa slobodne rozhodnúť, vyjadriť svoj názor a prísť na pochod pod názvom “Postavme sa za slušné Slovensko”.

Na znak úcty a spolupatričnosti k netolerancii násilia v dnešnej spoločnosti zapálime v piatok pred rektorátom UNIZA sviečku za zosnulých Jána a Martinu.


Stanovisko Slovenskej rektorskej konferencie


Slovenská rektorská konferencia v mene akademickej obce vyslovuje sústrasť rodičom a pozostalým v súvislosti s tragickou udalosťou, ktorá postihla novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Slovenská rektorská konferencia odsudzuje akékoľvek prejavy násilia, útok na demokraciu, na slobodu slova a slobodu médií. Takéto konanie je neprípustné a nesmie byť tolerované.

Slovenská rektorská konferencia podporuje rozvoj slovenskej spoločnosti v duchu morálnych zásad, ako aj občianskej a spoločenskej zodpovednosti. Slovenská republika sa má riadiť hodnotami demokracie, humanizmu a tolerancie. Je dôležité, aby akademická obec bola súčasťou verejnej diskusie o spoločenských a etických otázkach a o rozvoji občianskej spoločnosti.



3T ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO

Ahojte kamaráti,
väčšinou tu píšeme o srande, ale tu sranda končí.
Pokiaľ sa nám nepodarí niečo podstatné zmeniť v tejto krajine, tragédia Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude navždy nezmyselná. Spolu sme za Slušné Slovensko.
Určite prídite 9.3. na to svoje námestie.
My tam budeme tiež!

#allforjan #somzaslusneslovensko

Posted by 3T - Tri Tvorivé Tvory on 8. marec 2018

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu