Arogancia na cestách: Mnoho vodičov vchádza do križovatky aj vtedy, keď sa cez ňu nedá prejsť


Foto: Arogancia na cestách: Mnoho vodičov vchádza do križovatky aj vtedy, keď sa cez ňu nedá prejsť

Za posledné roky sa postupne zvyšuje arogancia vodičov na cestách a s ňou narastá aj počet kolíznych situácii či dopravných nehôd. Účastníci cestnej premávky už nie sú voči sebe tolerantní, pomáhajú si menej a viac prevláda agresivita a hrubé správanie. Vďaka tomu sa často mení plynulá premávka na chaos.

Veľmi častým javom v Žiline sú upchaté cesty a kolóny, pre ktoré sa stávajú mnohé križovatky v meste neprejazdné. Či už ide o riadenú alebo neriadenú križovatku, vodiči si pri prejazde zaužívali nové pravidlo. Ak sa potrebujú dostať na smer, na ktorom sa práve vytvorila kolóna a autá stoja tesne za hranicou križovatky, snažia sa prejsť aj napriek tomu a doslova nasilu. Následkom toho sa však križovatka zbytočne upchá a neprejde cez ňu ani to vozidlo, ktoré ide na voľný smer.

Zákon v tejto veci hovorí jasne, len málokto ho však rešpektuje


§ 20 Jazda cez križovatku

(3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.

Porušením tohto pravidla sa vytvárajú kolóny aj tam, kde by vôbec nemuseli byť. A to len pre nedočkavosť alebo aroganciu vodičov. Sú však aj zodpovední šoféri, ktorí poctivo čakajú pred križovatkou, aj keď napríklad svieti zelená. Zvyčajne sa ale stáva, že ich ostatní vytrúbia, prípadne aj predbehnú cez vedľajší pruh a natlačia sa opäť nasilu do križovatky. Tí, ktorí sa potom snažia dodržiavať predpisy, sú ešte považovaných za zlých.

Pri stretnutí vozidiel z viacerých smerov v strede križovatky potom dochádza k agresivite, slovnému napádaniu či iným konfliktným situáciám. A to celkom zbytočne. 

Pokuta za vjazd do križovatky v prípade, kedy nie je možné cez ňu prejsť a vodič musí zastať priamo v nej, je 150 eur - rovnako ako v prípade jazdy na červenú cez križovatku. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu