Hygienici skontrolovali 85 zmrzlinární v našom kraji. Pozrite si, ako obstáli pri kontrole


Foto: Hygienici skontrolovali 85 zmrzlinární v našom kraji. Pozrite si, ako obstáli pri kontrole Foto: ilustračné

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Slovenskej republike vykonali v rámci kontrol zameraných na pripravenosť na letnú sezónu 2016 v termíne od 13.5. do 20.5. 2016 spolu 632 kontrol v 517 prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.

V Žilinskom kraji skontrolovali 85 zmrzlinární

Z celkového počtu 517 prevádzok sa u nás kontrolovalo až 85. V našom kraji našťastie neboli zistené žiadne výrazné pochybenia. Hygienici pri kontrolách v ostatných krajoch našli viaceré pochybenia, napríklad koliformné baktérie či kvasinky, predaj zmrzliny po dobe spotreby a v poriadku neboli aj niektoré priestory. 

Z celkového počtu 517 prevádzok na Slovensku pochybilo až 54

Zamestnanci niektorých zmrzlinární nemali vyhovujúcu hygienu rúk alebo nehygienicky manipulovali s pracovnými pomôckami. Niektorí pracovníci dokonca nemali doklad o zdravotnej spôsobilosti.


Kontrolovali aj samotnú zmrzlinu

Hygienici odobrali vzorky z celkom 378 zmrzlín, z ktorých až 28 nevyhovovalo požiadavkám legislatívy. Zistené v nich bolo buď také množstvo koliformných baktérií či kvasiniek, ktoré je nad stanovený limit, alebo niektoré zmrzliny nevyhoveli pre používanie nepovolených farbív.

Pre nájdené nedostatky museli pracovníci úradu na celom Slovensku uložiť 35 blokových pokút v sume asi 2600 eur. Jednu prevádzku museli dokonca dočasne zatvoriť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu