FOTO: V snehovej chumelici pri Žiline do noci pátrali po nezvestných osobách. Záchranné zložky si precvičili koordináciu


FOTO: V snehovej chumelici pri Žiline do noci pátrali po nezvestných osobách. Záchranné zložky si precvičili koordináciu
Galéria: 42 fotiek
Foto: Facebook/Záchranný systém Slovensko

Pokiaľ sa človek stratí počas zimy alebo z domu odíde v nedostatočnom oblečení, o jeho živote a zdraví môžu rozhodovať hodiny, niekedy dokonca aj minúty. V sobotu 2. decembra sa preto na okraji Žiliny stretli desiatky profesionálov aj dobrovoľníkov, ktorí si precvičili spoluprácu pri pátraní po nezvestných osobách.

Špeciálne metodicko-taktické cvičenie bolo zamerané na koordináciu záchranných zložiek pri hľadaní strateného človeka v prímestskej časti. Viac než 80 členov rôznych pátracích tímov vyrazilo v snehovej chumelici do extravilánu Bytčice, ktorý prehľadávali až do zotmenia.


Cvičenia sa zúčastnili žilinskí profesionálni hasiči, členovia dobrovoľných hasičských zborov z blízkych obcí, vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia, profesionálni záchranári Horskej záchrannej služby Malá Fatra, členovia dobrovoľnej organizácie Horská služba Malá Fatra, kynológovia z CEMA K9, mestskí policajti zo Žiliny aj Záchranný systém Slovensko, ktorý manažoval pátraciu akciu a zriadil spoločný štáb. Pomáhalo im aj 21 kusov rôznej techniky.

„Takýchto zásahov čím ďalej tým viac pribúda, a práve preto takéto cvičenie bolo u nás jedinečné svojho druhu, keďže sa v takejto miere ešte profesionáli spolu s dobrovoľníkmi nestretli a navzájom si nevymenili skúsenosti zo zásahov,“ uviedol Michal Štaffen, veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru v Bytčici.


Súčinnostné cvičenie otvoril primátor Žiliny Peter Fiabáne. Samotnému pátraniu predchádzala metodická inštruktáž. Primátor zároveň spoločne s poslancami mestského zastupiteľstva Antonom Trnovcom, Jozefom Jurišom a Jozefom Augustinom odovzdal novú hasičskú štvorkolku dobrovoľným hasičom zo Zástrania.

Počasie nám pripravilo výbornú kulisu na cvičenie, husté sneženie a chlad. Tímy však svoje úlohy zvládli výborne a v stanovenom čase našli oboch nezvestných figurantov,“ doplnil Záchranný systém Slovensko.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu