Podporte 9-ročnú Natálku zo Žiliny na ceste za pokrokmi. Rehabilitácie jej pomáhajú dýchať a usmievať sa


Foto: Podporte 9-ročnú Natálku zo Žiliny na ceste za pokrokmi. Rehabilitácie jej pomáhajú dýchať a usmievať sa

Snažia sa žiť normálny život, na hrudi však majú balvan, ktorý nejde len tak ľahko zhodiť. Rodina zo Žiliny sa napriek neľahkému osudu nevzdáva. Aj vďaka vašej pomoci sa môže 9-ročná Natálka so závažným poškodením zdravia opäť usmievať a žiť život bez bolestí.

„Natálka bola úplne zdravé dieťatko až do dňa pôrodu, kedy bola pridusená a došlo ku zakrvácaniu mozgu, zakrvácaniu očka a následne jej opadlo tkanivo na mozgu, dokoca sme museli liečiť aj opuch,“ začína príbeh matka, ktorá sa o dcéru stará úplne sama. 

Dievčatko je momentálne na domácej umelej pľúcnej ventilácií. Má poruchu zraku, sluchu, trpí farmakorezistentnou epilepsiou, kŕčmi a dystóniami, čo sú nekontrolovateľné a veľmi silné svalové kŕče. Kvôli takýmto stavom nemôže zatiaľ ísť ani medzi ostatné deti do školy, preto sa vzdeláva individuálne a učiteľka ju navštevuje doma.

Na to, aby jej zdravotné ťažkosti ustúpili, potrebuje pravidelne rehabilitovať buď v zdravotníckom zariadení, alebo doma. Jeden týždeň rehabilitačného pobytu však stojí 800 až 1000 eur a absolvovať by ho mala každý mesiac. Doma ju fyzioterapeuti navštevujú tri- až štyrikrát týždenne, čo dvojčelnnú rodinu stojí 600 eur mesačne. 


„Je po nich vnímavejšia, dokonca vie nadviazať očný kontakt, usmeje sa, dokáže sama dlhšie dýchať bez ventilácie a my môžeme častejšie chodiť von na prechádzky a užívať si slniečko, bolesti ustupujú,“ dodáva jej mama. S neľahkým osudom im môžete finančne pomôcť aj vy prostredníctvom prebiehajúcej kampane. 

„Budem vám zo srdca veľmi vďačná, ak sa rozhodnete podporiť moje dievčatko na ceste za pokrokmi a za zlepšením jej celkového zdravotného stavu. Veľmi by som chcela, aby sa Natálka čo najčastejšie usmievala, aby bola šťastné dieťatko, aby ju nič nebolelo a užívala si život a radostí v rámci našich možností,“ uvádza mama ťažko chorého dievčatka. 

Získané peniaze budú použité na rehabilitácie, lieky, vitamíny, výživové doplnky, plienky, hygienické podložky, zdravotné pomôcky či nový rehabilitačný kočík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu