Počas piatkovej noci znepokojil Žilinčanov zvuk výbuchu. Čo sa stalo?


Foto: Počas piatkovej noci znepokojil Žilinčanov zvuk výbuchu. Čo sa stalo? Foto: Ilustračné foto

V piatok 27. októbra v nočných hodinách znepokojil obyvateľov Žiliny hlasný zvuk pripomínajúci výbuch. Podľa svedkov ho zaznamenali na sídliskách Vlčince, Hliny, Solinky aj Hájik, v mestskej časti Závodie a dokonca aj v obci Teplička nad Váhom.

Hasiči však v najbližších hodinách nezasahovali na žiadnej z týchto lokalít. Oslovili sme preto Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline s otázkami, či prijala tiesňová linka akékoľvek hlásenie ohľadom výbuchu a či vedia, čo sa vlastne stalo.

Polícia v Žiline do dnešného dňa žiaden podnet týkajúci sa predmetnej veci neeviduje,“ napísala hovorkyňa krajského riaditeľstva žilinskej polície Gabriela Kremeňová.


Okrem paniky mali Žilinčania aj množstvo kreatívnych a vtipných nápadov na zdroj nepríjemného zvuku. Diskusia bohatá na vtipy sa rozbehla aj priamo pod naším príspevkom na Facebooku.


Viacerí spomínali známy tunel Višňové. Podľa niektorých ho práve prerazili, iní zas tvrdili, že sa celý zosypal a bude nutné ho vystavať nanovo. Podľa ďalšieho čitateľa mal niekto tunel namaľovať na stenu a vodič sa ním pokúsil prejsť.

„Pardon, moja chyba, padol mi kameň zo srdca keď svokra dnes po týždni od nás odišla,“ napísal jeden z komentujúcich. Svoju vinu priznal aj muž, ktorý si dal na večeru priveľa fazule. Okrem toho sme sa dozvedeli, že Jano Slota buchol po stole, niekomu spadli zuby a v Dlhom Poli nabúrala mucha do cedule, keď sa otáčala.

Bez akýchkoľvek informácií o zásahu záchranných zložiek či skutočnom výbuchu je preto pravdepodobné, že zvuk vznikol vysoko nad zemou. Pokiaľ ponad Žilinu preletelo lietadlo nadzvukovou rýchlosťou, mohol nastať jav známy ako sonický alebo aerodynamický tresk, ktorý veľmi nápadne pripomína práve explóziu.

Taktiež mohlo ísť o výbuch veľmi silnej pyrotechniky. Jeden takýto prípad riešila aj polícia v roku 2016 v žilinskej mestskej časti Trnové. Vtedy došlo k poškodeniu osobného auta aj okien na rodinnom dome. Silnú ranu počuli obyvatelia v celej Žiline.

Galéria: 6 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu