Extra hodina spánku aj skorší západ slnka. V sobotu sa mení čas na zimný


Foto: Extra hodina spánku aj skorší západ slnka. V sobotu sa mení čas na zimný

Niekto bude dlhšie v práci, niekto sa bude baviť na párty a niekto bude o hodinu dlhšie spať. Už túto nedeľu sa posúva čas z tretej hodiny rannej dozadu na druhú. Nezabudnite si preto prestaviť vaše ručičkové hodiny, tie digitálne by to už mali zvládnuť za vás. 

Slovensko tak oficiálne prejde na zimný čas. V praxi to vyzerá tak, že noci sa budú postupne predlžovať a dni s denným svetlom sa skracujú. Počas nedeľného rána vystúpi slnko nad obzor v Žiline a jej blízkom okolí približne o 6:30, zapadať bude už o 16:30. 

Pre niektorých ľudí je striedanie zimného a letného času problémom. Táto zmena totiž výrazne vplýva na biologický rytmus organizmu, preto sa môžu objaviť príznaky ako nespavosť, nevoľnosť, podráždenosť, dezorientácia alebo zmena krvného tlaku.

Zaujímavej situácii musia čeliť aj železniční a autobusoví dopravcovia. Jednotlivé spoje totiž musia dodržiavať presný čas odchodu podľa cestovného poriadku. Predošlé roky to preto riešili tak, že spoje skrátka hodinu počkali v stanici.

Posúva sa už vyše 100 rokov

Posúvanie času má u nás tradíciu už vyše 100 rokov. Na našom území sa začal čas posúvať ešte za Rakúsko-Uhorska od roku 1916 do 1918. Striedanie bolo opätovne zavedené v rokoch 1940 až 1949 a po tridsaťročnej prestávke ho od roku 1979 zaviedli opäť.

Pretáčanie času bolo v minulosti zavedené hlavne kvôli úspore elektrickej energie. Denné svetlo tak bolo k dispozícii dlhšiu dobu a znížila sa potreba svietiť umelo. Ďalším dôvodom bolo aj vyváženie dĺžky dňa a noci.


Pôvodne trval letný čas len pol roka. Od roku 1999 sa však Slovensko pripojilo k Európskej únii a stredoeurópsky letný čas trvá sedem mesiacov. Ktorý čas by sme však mali považovať za ten „správny“? 

Ako zimný čas označujeme štandardný stredoeurópsky čas (SEČ). V skutočnosti však ide o bežný čas a výraz „zimný“ nie je úplne presný. Na letný čas, ktorý sa označuje aj ako SELČ, prechádza väčšina štátov Európy s výnimkou Ruska, Bieloruska, Islandu a Grónska. 

Bude sa rušiť?

Ešte v roku 2018 sa na pôde Európskej únie diskutovalo o zrušení striedania časov. Členské štáty sa mali medzi sebou dohodnúť, či si ponechajú zimný alebo letný čas. K dohode však zatiaľ nedošlo a zmena času dvakrát do roka v ostáva v platnosti minimálne do roku 2027.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu