Žilinská plaváreň plánuje znížiť hĺbku bazéna. Počas rekonštrukcie sa bude plávať iba vonku


Foto: Žilinská plaváreň plánuje znížiť hĺbku bazéna. Počas rekonštrukcie sa bude plávať iba vonku Foto: Facebook/Mestská krytá plaváreň Žilina

Mesto Žilina plánuje znížiť hĺbku krytého bazéna na plavárni. Vzniknúť by tak mal moderný nerezový prelivový 50-metrový bazén s maximálnou hĺbkou 1,8 metra. Vyplýva to zo zmluvy na zhotovenie projektovej dokumentácie. 

Vyše 60-ročný bazén bol podľa technickej správy z roku 2021 v havarijnom stave. Ten mal spôsobiť nevhodne volený nosný systém a použitie materiálov nízkej kvality pri výstavbe bazéna. Nevyhovujúci stav sa v priebehu uplynulých rokov podarilo odstrániť.

Samospráva pristúpila k dočasnému riešeniu, a to stabilizácii vnútorného bazéna formou podopretia jeho železobetónového dna. Montáž bola dokončená v auguste 2022. V súčasnosti by tak kúpanie v bazéne malo byť úplne bezpečné. 

„Návštevníkov plavárne ubezpečujeme, že nehrozí žiadne riziko havárie a stav bazéna pravidelne monitorujú odborníci,“ uviedla Katarína Gazdíková z komunikačného odboru mesta Žilina. 

Plaváreň zatvárať nebudú

Žilinčania sa nemusia obávať ani prerušenia prevádzky plavárne. Samospráva totiž plánuje realizáciu v letných mesiacoch, aby návštevníci mohli využívať počas uzatvorenia krytého bazéna vonkajšie bazény na kúpalisku. Odhadovaná doba rekonštrukcie je maximálne štyri mesiace. 


Krytý bazén sa však tak skoro ešte zatvárať nebude. Ako uvádza Správa športových zariadení mesta Žilina, vyhotovenie dokumentácie na rekonštrukciu bazéna by malo byť hotové do konca marca budúceho roka. Následne mesto vykoná súťaž na dodávateľa stavby. Predpokladaná výška investície predstavuje 1,5 milióna eur.

Modernizácia na viacero etáp

Plaváreň v najbližších rokoch plánuje dokončiť prvú etapu revitalizácie a dostavby areálu kúpaliska so zameraním na celoročné využitie priestorov na šport, rekreáciu a kultúru. Tá okrem modernizácie existujúceho bazéna zahŕňa aj prístavbu nového 25-metrov dlhého krytého nerezového bazéna, ktorého výstavbu plánujú v rokoch 2025 - 2026.

„Druhá etapa revitalizácie kúpaliska bude zahŕňať výstavbu nového vstupu, šatní, sociálnych zariadení, bufetov a reštaurácie. Okrem toho sa vybudujú aj nové nerezové bazény so zážitkovým bazénom a tobogánmi, vedľa ktorého vznikne nová detská zóna s detským vodným svetom a detskými ihriskami,“ uvádza správa športových zariadení.

Taktiež bude vybudované wellness centrum a parkovanie pre návštevníkov kúpaliska. Celá investícia je odhadovaná vo výške 12 miliónov eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu