Efektívnejšie kosenie v Žiline? Od budúceho roka si berie úpravu zelene pod správu mesto


Foto: Efektívnejšie kosenie v Žiline? Od budúceho roka si berie úpravu zelene pod správu mesto

Neefektívnemu koseniu v Žiline zrejme bude od budúceho roka koniec. Doteraz túto službu zabezpečovala bratislavská spoločnosť A.I.I. Technické služby, vzhľadom na nespokojnosť s odvedenou prácou však mesto pristúpilo k tomu, že úpravu zelene vezme do vlastných rúk.

Informoval o tom mestský poslanec Peter Cibulka v príspevku na sociálnej sieti. Podľa neho by si mali kosenie vziať do réžie Technické služby mesta Žilina, kde je aj členom dozornej rady. Momentálne mestskú spoločnosť pripravujú na prevzatie celej agendy správy a údržby zelene.

Tú bude vykonávať približne 30 zamestnancov. Mesto ich plánuje do zamestnaneckého pomeru prijať na jar budúceho roka. „Budú dve kolá výberových konaní. Ak sa nepodarí nájsť dostatočný počet nových zamestnancov, využijeme služby personálnej agentúry,“ informoval riaditeľ spoločnosti Peter Rolko. 

Samospráva bude musieť investovať aj do novej pracovnej techniky. Podľa Cibulku bude verejné obstarávanie vyhlásené na 11 traktorových kosačiek, jeden traktor, jeden diaľkovo ovládaný mulčovač, jedno nákladné vozidlo na prevoz kontajnerov.


Potrebovať budú tiež desať veľkokapacitných kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad, dva valníky do 3,5 tony, tri dodávky, dve malé úžitkové vozidlá a profesionálnu záhradnú techniku ako krovinorezy, píly, fukáre a rotačné kosy. 

„Technické služby budú mať zmluvu s mestom Žilina o poskytovaní služieb, z toho budú platení zamestnanci aj splátka leasingu za techniku,“ dodal riaditeľ Peter Rolko.

Mesto Žilina platilo bratislavskej spoločnosti za vykonávanie komunálnej služby stotisíce eur. Podľa zverejnených faktúr sa iba za tento rok suma vyšplhala na 614-tisíc eur. V jednotlivých mesiacoch platila samospráva nasledovne: 

  • marec 2023 - 65 506,32 eur
  • apríl 2023 - 87 819,86 eur
  • máj 2023 - 131 729,79 eur
  • jún 2023 - 87 819,86 eur
  • júl 2023 - 87 819,86 eur
  • august 2023 - 87 819,86 eur
  • september 2023 - faktúra ešte nebola zverejnená


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu