Kosenie v Žiline mesto neustále reklamuje. Problém vidí v kvalite aj nedodržiavaní štandardov koscami


Foto: Kosenie v Žiline mesto neustále reklamuje. Problém vidí v kvalite aj nedodržiavaní štandardov koscami Foto: Koláž fotografií

Tohtoročné kosenie v Žiline je od jeho začiatku, 17. apríla, podrobené zo strany verejnosti veľkej kritike. Nespokojnosť s odvedenými prácami zazmluvnenej spoločnosti A.I.I. Technické služby s.r.o však vyjadruje aj samotné mesto Žilina, ktoré sa za nepríjemnosti a komplikácie všetkým občanom ospravedlňuje.

Podľa žilinskej hovorkyne Zuzany Holienčíkovej sa vedenie mesta s uvedenou spoločnosťou stretlo niekoľkokrát ešte pred začiatkom sezóny, aby si spoločne detailne prešli pasport zelene a mestské plochy na kosenie. Chceli tak zabezpečiť čo najlepšie nastavený plán prác.

„Stretnutie sa uskutočnilo aj pred prvým kosením. Samospráva a spoločnosť A.I.I. Technické služby s.r.o. sa vzájomne informovali o pripravenosti na sezónu. Mesto bolo ubezpečené, že plán kosenia je nastavený správne,“ spresnila hovorkyňa Holienčíková.


Aj napriek povinnosti spoločnosti odosielať mestu harmonogram kosby na týždennej báze a následnému pripomienkovaniu samosprávy sa však plán od začiatku sezóny nestíha plniť. Mesto pripúšťa, že objektívnym faktorom je aj počasie spojené so striedaním teplého počasie a daždivých dní, ktoré podporujú rýchly rast trávy, no problém vidí aj v samotnej kvalite kosenia. Zle odvedenú prácu spoločnosti preto opakovane nepreberá, reklamuje a vracia naspäť.

„Aj preto sa kosenie predlžuje. Samospráva so spoločnosťou komunikuje na dennej báze a komplikácie sa snaží intenzívne riešiť. Firma A.I.I. Technické služby s.r.o. obdržala už takmer 30 výziev, na ktoré reagovala kladne a nedostatky odstránila,“ uviedla hovorkyňa Holienčíková.


Mesto zároveň kritizuje spoločnosť v spojitosti s neplnením nastavených štandardov v zmysle zmluvy samotnými pracovníkmi A.I.I. Technické služby s.r.o. Tí pri výkone práce totiž nepoužívajú ochranné plachty, nečistia po kosbe okolité spevnené plochy a podobne.


„Individuálne postihy a vyvodzovanie dôsledkov zo strany spoločnosti ale väčšinou nepomáhajú. Žiaľ, je však v kompetencii spoločnosti, aby zabezpečila kvalifikovaný personál,“ vysvetlila samospráva, ktorá občanom zároveň pripomína, že nie všetky trávnaté plochy sú vo vlastníctve mesta.

O udržiavanie súkromných pozemkov sa preto snaží odosielaním výziev ich vlastníkom, tí však žiadosti mesta nie vždy vypočujú. „Komplikácie sú tento rok opäť aj s kosením cestných ťahov, ktoré nie sú v správe mesta. Aj v tomto prípade vedenie mesta zorganizovalo pred začiatkom sezóny koordinačné stretnutie, aby sa so Slovenskou správou ciest zosúladili. Tá však spoločnú dohodu a harmonogram nedodržiava,“ doplnila Holienčíková.

Ako už mesto niekoľkokrát avizovalo, od budúceho roka budú kosenie zabezpečovať Technické služby mesta Žilina. Samospráva totiž ešte na začiatku sezóny vypovedala so spoločnosťou A.I.I. Technické služby s.r.o. zmluvu. Výpovedná lehota je jeden rok, pričom túto sezónu má dodávateľ povinnosť zabezpečiť v plnom rozsahu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu