Zažite hudbu, ktorá rozpráva skutočné príbehy: Medzinárodný festival komornej hudby už 12. septembra


Foto: Zažite hudbu, ktorá rozpráva skutočné príbehy: Medzinárodný festival komornej hudby už 12. septembra

V bohatom hudobnom kalendári jesene má už vyše dvadsať rokov svoje pevné miesto medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie. Aj keď sa prevažná časť jeho programu koná v Bratislave, v utorok 12. septembra zavíta aj do žilinskej Novej synagógy, kde v slovenskej premiére uvedie projekt Voices of the Holocaust a koncert Preßburger Klezmer Band.

„Nikdy nezabudnem na tú noc, prvú noc v tábore, ktorá zmenila môj život na jednu dlhú noc, na noc siedmich pečatí…“ napísal Elie Wiesel v básni Never Shall I Forget. V sobotu 9. septembra je Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Pri tejto príležitosti festival Konvergencie uvedie v Novej synagóge koncert Nezabudnúť, súčasťou ktorého bude hudobno-literárny projekt Voices of the Holocaust autoriek Marthy Smith a Marilee Eckert a aj už spomínaný koncert hudobného zoskupenia Preßburger Klezmer Band.

„Na Konvergenciách sa dlhodobo zaoberáme hudbou, ktorá je minoritná, avšak veľmi obohacuje našu kultúru nielen po desaťročia, ale po stáročia,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ festivalu Jozef Lupták. 

Pamätníkov, ktorí zažili hrôzy 2. svetovej vojny, je čoraz menej. Ostávajú však ich príbehy pripomínajúce zlo, aké sa v dejinách nesmie zopakovať. Nórsky klavirista Haakon Smith a jeho manželka, operná speváčka Martha Smith, bývali vo štvrti Washington Heights v New Yorku. Pozorne počúvali a zapisovali spomienky svojich susedov, ktorí prežili holokaust. Napokon ich pretavili do hudobno-slovného cyklu Voices of the Holocaust.

  „Ide nám o silu týchto príbehov a hudby,“ zdôrazňuje Jozef Lupták. „Prostredníctvom nich si pripomínanie tragédiu, ktorá sa nesmie opakovať. Vzhľadom k stále pretrvávajúcemu antisemitizmu na Slovensku, ale aj v iných krajinách, považujeme tému holokaustu za výsostne dôležitú a najmä aktuálnu.“

Voices of the Holocaust počuli už ľudia v USA i mnohých krajinách Európy. Vďaka festivalu Konvergencie si ho budete môcť vypočuť v slovenskej premiére v orchestrálnej úprave Daniela Rumlera a v podaní uznávaného Hilaris Chamber Orchestra, sopranistky Evy Šuškovej, tenoristu Matúša Šimka, klaviristu Haakona Smitha v priestoroch nádhernej Novej synagógy, ktoré umocnia odkaz hlasov holokaustu.  

V druhej časti večera vás do sveta židovskej komunity vtiahne Preßburger Klezmer Band s novým spracovaním tradičných klezmerových tancov a jidiš piesní, ktoré boli vydané pred viac ako 70 rokmi na pôvodných šelakových platniach. Jedinečné hudobné zoskupenie si od svojho vzniku v r. 1995 získalo mnoho priaznivcov.

Ich inšpiráciou je emotívna a tanečná hudba „klezmer“ zo strednej a východnej Európy. Preßburger Klezmer Band zvykne hrať nielen na Slovensku, ale aj iných krajinách Európy či USA. Podmanivo prináša unikátne piesne v jidiš, balkánskych jazykoch, v angličtine, nemčine či slovenčine a prostredníctvom nich vyjadruje strhujúcu emotívnosť a tanečnosť hudby.

Vstupenky na koncert si môžete zakúpiť v predpredaji na stránke www.novasynagoga.sk. 

Festival Konvergencie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky pani Zuzany Čaputovej. Tvorba a uvedenie diela Voices of the Holocaust je realizované aj s podporou grantu Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a je spolufinancované z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok