VIDEO: V horách natočil tancujúceho medveďa. Čo však zviera robilo naozaj?


Foto: VIDEO: V horách natočil tancujúceho medveďa. Čo však zviera robilo naozaj? Foto: Ľuboš Fojtík

Mladý fotograf z Trenčianskeho kraja Ľuboš Fojtík má netradičný objekt záujmu. Objektívom svojej kamery sa snaží zvečniť najväčšie šelmy na Slovensku v ich prirodzenom prostredí. Tentokrát sa mu podarilo zachytiť moment, ktorý skutočne nečakal.

Ľuboš sa najčastejšie vydáva na lov jedinečných záberov do lesov Lúčanskej Malej Fatry, ktorá je najbližšie jeho srdcu. Medvede hľadá podľa stôp, trusu, stromov, o ktoré sa zvyknú otierať, či miest, ktoré by mohli využívať ako svoj brloh.

„Nájsť medveďa je obzvlášť náročné, nie to ešte natočiť. Je to veľmi plaché zviera a veľa krát aj keď ho vidím, nestihnem včas zareagovať a je preč. Navštevujem lokality, kde človek skoro vôbec nechodí, pretože väčšinu času medvede žijú vysoko v horách,“ vysvetlil Ľuboš.

Pred krátkym časom sa vybral do hôr, kde našiel jeden z medvedích stromov. Takéto označenie dostávajú dreviny, ktoré medvede využívajú na vzájomnú komunikáciu pomocou pachu a zraku. Často sa o ne obtierajú chrbtami či bokom hlavy, pričom na nich zanechávajú svoj pach. Spoznať ich môžete podľa rýh od pazúrov a zubov či zachytených chumáčov srsti.


„Stálo ma to veľa energie a chodenia po strmých kopcoch, pokiaľ som našiel miesta, kde trávia svoj čas. Akonáhle som zbadal medvedí strom podľa škrabancov a srsti, hneď som vedel, že sem uložím fotopascu. Oplatilo sa,“ napísal nám fotograf divých šeliem.

Fotopasca, ktorou sa chcel Ľuboš presvedčiť o prítomnosti medveďa, zviera skutočne zachytila. Hoci na videozázname pôsobí, akoby predvádzalo profesionálne tanečné pohyby častého návštevníka dedinských diskoték, šelma v skutočnosti na strome zanecháva svoj pach. Miazga, ktorá sa z kmeňa pritom uvoľňuje, má navyše pre medveďa pôsobiť ako ochrana pred parazitmi.



Autor videa Ľuboš Fojtík



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu