VIDEO: Po žilinskej mestskej časti sa premáva stádo diviakov, pri domoch ich bolo takmer dvadsať


Foto: VIDEO: Po žilinskej mestskej časti sa premáva stádo diviakov, pri domoch ich bolo takmer dvadsať

Obyvatelia ďalšej mestskej časti Žiliny by mali spozornieť. Okrem Hájika, Závodia a Bánovej sa začína objavovať väčší počet diviakov aj v Trnovom. Potvrdzujú to najnovšie zábery natočené v noci z piatka na sobotu 5. augusta 2023. Video zachytáva stádo, ako sa zdržiava v blízkosti rodinných domov pri ceste tretej triedy.

Pohyb divej zveri v obývanej časti a v takomto počte doteraz z mestskej časti nehlásili. Posledné známe prípady, kedy diviaky pobehovali po frekventovanej ceste, sú známe z rokov 2015 až 2017. Ľudia by si mali preto dávať väčší pozor a to najmä vo večerných a nočných hodinách. 


Diviaky môžu vybehnúť z kríkov či z vysokej trávy a prekvapiť najmä motoristov. Pri náraze do takéhoto stáda v rýchlosti 50 kilometrov za hodinu hrozia značné škody na vozidle. Otázne je nateraz aj to, ako sa divá zver zachová pri kontakte s človekom. Niekoľkí obyvatelia Žiliny hlásili v posledných mesiacoch problémy v žilinskom Lesoparku Chrasť. Pri prechádzkach ich tam mala naháňať samica s mláďatami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu