Nové dopravné značenia v Žiline sú otočené správne. Vyhláška ich osadenie pozdĺžne s osou vozovky dovoľuje


Foto: Nové dopravné značenia v Žiline sú otočené správne. Vyhláška ich osadenie pozdĺžne s osou vozovky dovoľuje Foto: Žilinak.sk

Žilinská samospráva v posledných týždňoch pracuje na výmene starého dopravného značenia statickej dopravy, ktoré už viac neodzrkadľuje aktuálne platné parkovacie zóny či časy. Niektorí Žilinčania však mesto opäť podrobili kritike a tvrdia, že značenie je osadené nesprávne a môže tak dôjsť k nedorozumeniam.

„Ako to otáčate tie značky? Veď majú byť otočené proti vodičom a autám v smere jazdy tak, aby ich prichádzajúci vodič videl, nie otočené v smere do stredu vozovky, vari je to zámer pre tých návštevníkov Žiliny, aby boli vykešovaní,“ pohoršuje sa Žilinčan.

Jeho tvrdenie však nie je v súlade s aktuálne platnou vyhláškou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o dopravnom značení. Tá práve naopak uvádza, že zvislá značka pre statickú dopravu môže byť umiestnená šikmo na os vozovky, no zároveň je možné ju osadiť aj pozdĺžne s osou vozovky.


Žilinská samospráva potrebuje po prebratí parkovacej politiky do svojich rúk vymeniť v rámci mesta viac ako 500 dopravných značení. Postupuje pri tom na základe schváleného projektu organizácie dopravy zo strany Okresného dopravného inšpektorátu, ktorého spracovateľom je Žilinská univerzita v Žiline.

„Proces sa zrealizuje tak, aby sme dosiahli obnovu v ucelených blokoch územia mesta Žilina a zabezpečili tak nadväznosť a prehľadnosť v dopravnom značení statickej dopravy,“ priblížila hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková a doplnila, že ďalším krokom bude aj obnova vodorovného dopravného značenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu