Zvýšený výskyt medveďov na Liptove odrádza turistov. Obce sa chcú s pomocou obrátiť aj na EÚ


Foto: Zvýšený výskyt medveďov na Liptove odrádza turistov. Obce sa chcú s pomocou obrátiť aj na EÚ Foto: Youtube/ZMOS

V stredu 19. júla sa pred Ministerstvom životného prostredia SR v Bratislave uskutočnila tlačová beseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k prehodnoteniu manažmentu medveďa hnedého na území Slovenska.

ZMOS tak urobilo na podnety od viacerých členských miest a obcí, ktoré upozornili na zvýšený počet stretov človeka a medveďa nielen v extravilánoch, ale aj v zastavaných územiach.


Na brífingu vystúpil aj viceprimátor mesta Ružomberok Róbert Kolár. Práve centrum dolného Liptova riešilo v uplynulých týždňoch problémy s výskytom medveďa o niečo intenzívnejšie. 

„Viacero medveďov navštevuje náš mestský cintorín, problémy s medveďom sú hlásené aj z mestskej časti Biely Potok i z turisticky obľúbeného Hrabova či Vlkolínca,“ uviedol viceprimátor s tým, že ministertsvo by malo byť aktívnejšie v riešení tejto problematiky.   

Zásahový tím pre medveďa hnedého už eliminoval dvoch problémových jedincov na cintoríne, podľa dostupných informácií sa tam však stále pohybujú ešte tri kusy. Ďalší jedinec bol zaznamenaný aj v Bielom Potoku, iný v uplynulé dni zničil miestnemu chovateľovi včelíny riadne ochránené elektrickým oplôtkom.

„Rozhodnutie o odchyte a eutanázii bolo v prípade Ružomberka pomerne rýchle, eliminácia dvoch medveďov však situáciu vyrieši len čiastočne, zvyšné synantropné medvede to asi ťažko odradí, ba dokonca možno sa neskôr presunú do blízkych záhrad,“ pokračuje Kolár. 


Turistov je menej

Región Liptov ročne navštívia tisícky turistov, ktorí chodia za prírodou, odpočinkom a relaxom. Ako ďalej uvádzajú predstavitelia ZMOS, výskyt šeliem priniesol už aj prvé negatívne dôsledky v ekonomike a cestovnom ruchu.

„Ľudia sa menej pohybujú po horách, boja sa vyjsť do blízkeho okolia Ružomberka, školy a centrá voľného času zrušili plánované výlety v Ružomberku. Smerujeme k tomu, že mesto Ružomberok bude mať prívlastok mesta s množstvom medveďov, mesta, kde je nebezpečné sa pohybovať po horách,“ uviedol Kolár. 

Podľa neho sú však možnosti samospráv pri riešení tohto problému značne limitované. „Uvedomujeme si hranice, ktoré stanovuje európsky legislatívny priestor, no nad všeobecnou ochranou medveďa by mala byť ochrana života ľudí. Ľudia sú bezradní, cítia sa ohrození a mesto denne prijíma sťažnosti na aktuálnu situáciu,“ dodáva. 


So žiadosťou o pomoc sa pritom neváhajú obrátiť ani na Európsku úniu. „Ak nepomôže táto aktivita, ďalšou iniciatívou, ktorú mesto Ružomberok podnikne v tomto smere, bude list na kompetentné inštitúcie EÚ s naliehavou žiadosťou, aby pomohli s konkrétnym riešením,“ dodáva Kolár. 

Ochranári o premnožení medveďov zatiaľ nehovoria. Podľa viceprimátora Ružomberka je však v tomto štádiu už regulácia početnosti nutná. „Bezhlavou a fanatickou ochranou medveďa sa situácia s premnožením medveďov úplne vymkla spod kontroly. (...) Namiesto rozumného manažovania sme sa vydali neprebádanou cestou s argumentom, že príroda si poradí sama,“ dodáva Kolár.

Predstavitelia ZMOS preto opätovne požiadali ministerstvo o neodkladné a definitívne riešenie výskytu medveďa hnedého. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu