Zásahový tím vyšetruje tri napadnutia medveďom, proti dvom boli použité zbrane


Foto: Zásahový tím vyšetruje tri napadnutia medveďom, proti dvom boli použité zbrane Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V priebehu uplynulých dvoch dní boli Zásahovému tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky nahlásené až tri útoky medveďov. K dvom z nich došlo na území Žilinského kraja, tretí a najnovší incident sa mal odohrať v okrese Krupina.

O prvých dvoch prípadoch sme informovali vo včerajších článkoch, zásahový tím však priblížil nové skutočnosti. V piatok 14. júla sa s medveďom stretol muž na tankovej ceste pri Sučanoch, ktorý tu venčil svojho psa. Keďže išlo o bývalého vojaka, mal pri sebe legálne držanú krátku guľovú zbraň. Na zviera, ktoré sa vynorilo z hustého porastu pri ceste, mal niekoľkokrát vystreliť.


„Lokalita bola následne v spolupráci s vojenskou políciou zabezpečená a postrelený medveď bol za použitia poľovne upotrebiteľných psov Zásahovým tímom ŠOP SR v priebehu popoludnia dohľadaný. Uhynutá medvedica vo veku približne 18 rokov, o váhe 110 kg bola odovzdaná užívateľovi príslušného poľovného združenia,“ uviedla Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

K druhému útoku došlo v sobotu 15. júla v Hrádockej Hore medzi Liptovským Hrádkom a obcou Kráľová Lehota. Starší muž si bol v skorých ranných hodinách zabehať, pričom vyrušil medveďa. Ten mu dohrýzol hornú aj dolnú končatinu a poškriabal chrbát a zadok. Ťažko zranený muž sa dostal k hlavnej ceste, kde ho našli okoloidúci vodiči.



Muž je mimo ohrozenia života, pričom Zásahový tím ŠOP SR je aktuálne v oblasti útoku aj spolu s miestnym poľovným hospodárom,“ priblížila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

Na medveďa neskôr strieľal aj tretí muž v Banskobystrickom kraji. Zviera naňho malo zaútočiť počas práce v lese. Keďže mal pri sebe legálne držanú strelnú zbraň, niekoľkokrát na medveďa vystrelil. Lesný pracovník vyviazol z tejto situácie bez zranení, členovia zásahového tímu v teréne prešetrujú okolnosti prípadu.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu