VIDEO: V Žiline sa zotmelo, znie dunenie hromov. Stupeň výstrahy sa zvýšil, sledujte pokyny krízových zložiek


Foto: VIDEO: V Žiline sa zotmelo, znie dunenie hromov. Stupeň výstrahy sa zvýšil, sledujte pokyny krízových zložiek

Dnes popoludní sa v Žiline náhle zotmelo a vietor začal ohýbať koruny stromov. Pred niekoľkými minútami sa spustil aj jemný dážď, ktorý však postupne hustne. Okolím otriasa dunenie hromov a sirény poplašných zariadení na vozidlách, ktoré spustili hlasné zvuky a otrasy. Temnú oblohu každú chvíľu pretínajú blesky.

Včera meteorológovia vydali na pondelok 17. júla výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Dnes sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu nebezpečenstvo súvisiace s búrkami zvýšilo na druhý stupeň. Táto výstraha platí pre všetky okresy Žilinského kraja.


Intenzívny lejak môže počas najbližších hodín dosiahnuť 30 až 50 milimetrov zrážok za 30 minút. Vietor má fúkať rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu a očakáva sa aj krupobitie. Dnešné búrky s veľkou pravdepodobnosťou spôsobia materiálne škody.


„Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.


Obyvatelia Žilinského kraja by sa mali pripraviť na možný výrazný vzostup vodných hladín, ktorý spôsobuje povodňové javy. Škody zvykne spôsobovať aj silný vietor či krúpy. Ohrození sú motoristi, ale aj ľudia, ktorí sa zdržiavajú vo vonkajšom prostredí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu