Cintorín v Ružomberku bude chrániť elektrický ohradník, medvede sa stále pohybujú v okolí


Foto: Cintorín v Ružomberku bude chrániť elektrický ohradník, medvede sa stále pohybujú v okolí Foto: Ilustračné/pixabay.com

Zásahový tím pre medveďa hnedého počas júna riešil v Ružomberku problémových jedincov, ktoré sa potulovali po mestskom cintoríne a poškodzovali hroby. Dvoch z nich sa podarilo odchytiť a následne usmrtiť. Zdá sa však, že problémom nie je koniec. Mesto totiž eviduje ďalšie návštevy, ktoré občania hlásia z mestskej časti Biely Potok, ale opätovne aj v blízkosti cintorína, kde boli zahliadnuté pravdepodobne tri jedince.

„Mesto v spolupráci so zásahovým tímom a Mestskými lesmi Ružomberok pracujú na umiestnení elektrického ohradníka na mestský cintorín. V tieto dni odstraňujú Technické služby Ružomberok náletové a iné dreviny v časti, kde bude inštalovaný viac ako 200-metrový plot,“ spresnil hovorca pre mesto Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Dovtedy ružomberská samospráva naďalej aplikuje preventívne opatrenia na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov. Ide o  uzatváranie mestského cintorína v čase od 19. hodiny večer do 8:00 hod. nasledujúceho dňa či posilnenie činnosti hliadok mestskej polície v problémových lokalitách.


Dôsledky návštevy medveďa v Bielom Potoku. Zdroj: Mesto Ružomberok

Potrebná je však aj spolupráca Ružomberčanov. Mesto ich žiada o ostražitosť a zodpovedné správanie, no najmä o to, aby až do odvolania nenosili na cintorín sviece. Niektoré majú totiž podľa rozboru obsahovať prímesi hovädzieho a bravčového loja, čo láka medvede.

„Pracovníci zásahového tímu to nemajú vôbec jednoduché. Napriek tomu, že okrem medveďov musíme zápasiť aj s personálnou podimenzovanosťou inštitúcií, ktoré by riešenie mali priniesť, opätovne žiadame Ministerstvo životného prostredia SR o zvýšenú aktivitu pri riešení akútnych problémov s medveďom hnedým v Ružomberku,“ vyzýva mesto envirorezort k podniknutiu efektívnych krokov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu