FOTO: Strecha Kuneradského zámku bude dokončená na jeseň. Pribudne na nej aj komínové zátišie


FOTO: Strecha Kuneradského zámku bude dokončená na jeseň. Pribudne na nej aj komínové zátišie
Galéria: 16 fotiek
Foto: Facebook/Zámok Kunerad

Prvá drevená krokva na streche Kuneradského zámku bola položená pred vyše rokom. Najnovšie zábery z rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky ukazujú, že nová strecha sa postupne stáva skutočnosťou.

O jedinečnej a pravdepodobne najkomplikovanejšej streche na slovenských zámkoch vôbec informujú majitelia zámku, manželia Škottovci, na svojom blogu. V ňom opisujú priebeh prác i rozhodnutia, ktorým museli počas rekonštrukcie čeliť. 

„Na každej obhliadke a kontrolnom dni prichádzajú nové otázky, problémy a nápady, na ktoré sa hľadajú riešenia,“ dodávajú majitelia s tým, že zvlášť veľkú zodpovednosť a dôležitosť prikladajú tým, ktoré vplývajú na vzhľad strechy, pretože tie ostanú viditeľné pre budúce generácie.

„Či už to bol výber presného tvaru a kladenia bridlice, tvar a veľkosť 34 ozdobných makovíc na vikieroch a vežičkách, medené vetracie mriežky, farba a tvar rímsy nad oknami, riešenie uchytenia bleskozvodu, alebo umiestnenie, materiál a tvar snehových zábran,“ dodávajú.


Tri najnáročnejšie rozhodnutia ich však počas leta ešte čakajú. V blízkej dobe budú hľadať spôsob presklenia špicov troch najväčších vežičiek i možnosti zobytnenia piateho nadzemného podlažia. 


Streche zámku plánujú vrátiť aj komínové zátišie - pôvodná strecha mala totiž až 11 komínov, z ktorých sa zachovali len dva. Dnešný spôsob vykurovania budov ich viac nepotrebuje, v snahe zachovať autentický vzhľad strechy však budú hľadať spôsob, ako nájsť komínom novú funkciu a zátišie na strechu vrátiť.

„Strechu plánujeme dokončiť na jeseň. Presný dátum ešte nemáme, lebo preferujeme precíznosť a kvalitne vykonanú prácu pred rýchlosťou. No a samozrejme nevieme ovplyvniť počasie,“ dodávajú Škottovci s tým, že dva dátumy v kalendári vyznačené majú.

Prvým je nedeľa 1. októbra, kedy v rámci Dní architektúry otvoria zámok na jedno popoludnie pre verejnosť. Strechu si tak budete môcť pozrieť aj zvnútra.

Druhým dôležitým termínom je 31. december. Dovtedy musí byť strecha hotová aj skolaudovaná, aby majitelia neprišli o dotáciu z Ministerstva kultúry, ktorá pokrýva približne tretinu nákladov na rekonštrukciu strechy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu