Dominik, z ktorého šarlatán v Žiline „odstránil očkovanie“, prehovoril: Sanitka u nás bola dvakrát do týždňa


Foto: Dominik, z ktorého šarlatán v Žiline „odstránil očkovanie“, prehovoril: Sanitka u nás bola dvakrát do týždňa Foto: Facebook/Jana Kabátová

Uprostred mája obletelo internet kuriózne video natočené na žilinskom námestí. Muž, ktorý sa nazýval liečiteľom, priložením rúk údajne odstránil očkovanie z mladíka. Hoci zverejnené zábery vyvolali predovšetkým pobavenie verejnosti, dôvody, prečo sa mladý Žilinčan na námestí nachádzal, veselé neboli.

Dominik má len 24 rokov, no už 17 mesiacov jeho život sprevádza utrpenie, strach a beznádej. Po publikovaní článku o šarlatánovi na našom portáli sa mladý muž rozhodol vyrozprávať svoj príbeh, ktorý končí práve na Mariánskom námestí. Okrem doplnenia kontextu do situácie Dominik spolu s nami dúfa, že prostredníctvom tohto článku konečne nájde pomoc, ktorú tak zúfalo potrebuje.


Všetko začalo 28. decembra 2021, kedy sa mladík chystal na cestu do Prahy spolu so svojou priateľkou. Krátko pred odchodom pocítil silnú bolesť brucha na ľavej strane, ktorá trvala približne 15 minút. Najskôr si myslel, že ide o slepé črevo, potom však zistil, že to sa nachádza na opačnej strane tela. Keď bolesti ustúpili, odcestoval do Česka a na incident viac nemyslel.

Začiatkom nového roka sa však intenzívne pálčivé bolesti vrátili a, bohužiaľ, pretrvávajú až dodnes. Napriek tomu, že ich Dominik najskôr vnímal v ľavej časti brušnej dutiny, v priebehu mesiacov sa postupne presúvali na pravú stranu a neskôr aj do stredu brucha.

Po návrate na Slovensko preto jeho kroky mierili k obvodnému lekárovi, ktorý ho okamžite poslal na gastroenterologické vyšetrenie. Gastroskopia ani kolonoskopia nič neukázali, Dominik však nestrácal nádej a objednal sa na počítačovú tomografiu (CT). Vtedy ešte netušil, koľkých odborníkov navštívi a koľko času strávi v ambulanciách či nemocniciach.

„Koncom februára som mal už také bolesti, že dva krát do týždňa u nás bola sanitka. Dávali mi lieky proti bolesti, ale takmer to nezaberalo. Niekedy mi dali len infúziu a uspali ma, ostal som doma, ale keď mi začala bolesť vystreľovať do chrbta a obličiek, tak ma jedna sanitka zobrala na urológiu. To bolo moje šťastie v nešťastí,“ pokračuje vo svojom príbehu Dominik.

Doktor z urológie kontaktoval svoju známu internistku, ktorá mladého muža vyšetrila komplexne a odporučila ho na hospitalizáciu v žilinskej nemocnici. Tam mu spravili rozbor krvi a opakovanú kolonoskopiu, následne ho prepustili domov. V rovnaký deň sa mu bolesti natoľko zhoršili, že jeho otec kontaktoval tiesňovú linku a mladík opäť skončil v nemocnici.

Vyšetrenia a hospitalizácie pokračovali dlhé mesiace. Počas nich navštívil gastroenterológov, neurológa, hematológa, alergológa, infektológa, hepatológa, internistov, reumatológa, imunológa, chirurga, urológa, endokrinológa aj oftalmológa. Vyskúšal dokonca aj ambulanciu tropickej medicíny, ktorá sa zameriava na cudzokrajné choroby. Časom začal uvažovať, či jeho problémy nemôžu súvisieť s očkovaním proti COVID-19, ktoré absolvoval 5 mesiacov pred začiatkom bolestí.

Navštevoval štátne aj súkromné ambulancie, kde nechal tisícky eur. Prišiel o prácu, musel predať auto a odsťahovať sa z nového bytu naspäť ku rodičom. Lekári mu postupne prestávali veriť a pripisovali jeho bolesti psychickým problémom. Počas týždňov, ktoré strávil v nemocniciach, začínal mať pocit, že nedokáže vydržať vo vlastnom tele. Za rok a pol schudol 26 kilogramov.


„Nefungovalo mi ani trávenie, tak som extrémne schudol. Predtým som mal 104 kíl, bol som veľký chlap, cvičil som, zdravý, stále vysmiaty. Potom som prestal cvičiť, snažil som sa držať diétu. Keď som si dal sacharidy, ako ryžu alebo zemiaky, tak som ostal tri dni nepoužiteľný v posteli. Bolo mi neskutočne zle, točenie hlavy, závraty a podobne,“ opísal svoje možnosti stravovania nešťastný mladík.

Množstvo vyšetrení, dlhé čakacie doby, silné bolesti, rôznorodé diéty, ale najmä strach o vlastné zdravie a život sa nepríjemným spôsobom odzrkadlili aj na mladíkovej psychike. Najhoršie znášal vyjadrenia lekárov, podľa ktorých bol fyzicky úplne v poriadku, napriek tomu, že sa jeho dni postupne zmenili na nekončiace utrpenie.

Nakoniec preto navštívil aj psychológa a psychiatra. Podľa jeho slov sa jedna z najlepších psychiatričiek na Slovensku počas celej svojej praxe nestretla s prípadom, kedy by mal pacient takto výrazné bolesti spôsobené duševnou poruchou.

Po niekoľkých mesiacoch sa k bolestiam pridal ďalší príznak - žlté modriny, ktoré sa mu začali tvoriť po celom tele. Dominikove kroky preto logicky smerovali na hematológiu, kde však lekár ani po rozsiahlom vyšetrení nedokázal stanoviť žiadnu diagnózu. Jediné vyšetrenie, ktoré na druhý pokus ukázalo pozitívny výsledok, bol dychový test na Syndróm bakteriálneho prerastania čreva (SIBO).

„Hovoril som si, že sa konečne na niečo prišlo. Keď som si o tom začal študovať, zistil som, že SIBO nikdy nie je počiatočná diagnóza, ale je zapríčinené niečím iným. Držal som FODMAP diétu, nepomohla, ale extrémne som schudol. Predpísali mi antibiotiká, no po troch dňoch som myslel, že prišla moja posledná noc. Mal som pocit, akoby mi niekto začal trhať črevá, mal som strašné bolesti,“ priblížil ďalšiu zmarenú nádej Dominik s tým, že nepomohli ani drahé probiotiká, ani diéta, ktorú držal pol roka.

Dominik postupne stratil kontakt s lekármi, ktorí nedokázali zistiť, čo je s ním zle. Keďže sa nechcel vzdať nádeje, rozhodol sa vyskúšať aj ľudových liečiteľov a čínsku medicínu. Aktuálne navštevuje ženu, od ktorej kupuje rôzne prírodné produkty. Napriek tomu, že zatiaľ nepomohli s bolesťami, časom sa mu aspoň zvýšila chuť do jedla. Podľa liečiteľky môže jeho problémy spôsobovať zlá funkcia sleziny.

Uprostred mája mu mama oznámila, že do Žiliny pricestuje známy liečiteľ, ktorý by mu mohol pomôcť. Dominik najskôr odmietol, no následne pre pokoj v rodine vyrazil na námestie. Tam sa stretlo niekoľko desiatok ľudí, ktorí taktiež čakali na liečiteľa. Mladík na vlastné oči videl, ako sa dve osoby so zdanlivo veľkými bolesťami po liečiteľovom dotyku zázračne uzdravili.

„Nevedel som, či tomu veriť, ale povedal som si, že by mohol aj mne pomôcť. Keď za mnou prišiel, vysvetlil som mu, čo mi je. On vtedy v rýchlosti povedal, že zo mňa vytiahne očkovanie. Je mi jasné, že to nie je reálne, ale keď vám je dennodenne zle rok a pol, tak zistíte, že topiaci sa aj slamky chytá a vyskúša všetko. Ale keď skončil s tou svojou seansou, mne zostalo reálne tak strašne zle… Možno to len moja hlava vyprodukovala, možno išlo o sugesciu, ale ja som mal naozaj pocit, že odpadnem,“ vysvetlil Dominik.

Ako mu liečiteľ „prisľúbil“, bolo mu zle počas celého večera. Jeho zdravotný stav sa však dotykom ruky ani trochu nezlepšil. Spolu s Dominikom preto prosíme našich čitateľov: Pokiaľ je medzi vami lekár, ktorý by chcel mladíkovi pomôcť opäť žiť plnohodnotný život, alebo niekto, kto trpel podobnými príznakmi, kontaktujte nás na e-mailovej adrese info@zilinak.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu