Obnovenú budovu školy v Bytčici skolaudujú v júli. Prinesie úsporu energií aj nové miesta v škôlke


Foto: Obnovenú budovu školy v Bytčici skolaudujú v júli. Prinesie úsporu energií aj nové miesta v škôlke Foto: Mesto Žilina

Rekonštrukčné práce na budove Základnej školy s materskou školou Gaštanová v Žiline – elokovaného pracoviska v Bytčici sa blížia ku koncu. Počas rozsiahlej obnovy sa zateplil obvodový plášť a strecha v časti materskej školy, vymenili sa prvky otvorových konštrukcií, zrekonštruovala sa vykurovacia sústava s energeticky úsporným zdrojom vykurovania a vymenili sa tiež osvetľovacie telesá za úsporné LED osvetlenie. 

„Objekt dosiahol vďaka rekonštrukcii výrazne lepšie tepelno-technické vlastnosti, ktoré do budúcna znížia spotrebu energií na jeho prevádzku. Celková energetická náročnosť sa tak znížila z aktuálnej energetickej triedy D na triedu A1 a objekt sa stal nízkoenergetickým,“ spresňuje hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.

Vzhľad fasády kladie dôraz na modernú architektúru, ktorá odráža blízkosť prírody v úzkom kontraste s umiestnením edukatívnych prvkov, ako sú tabule na sebarealizáciu detí či monumentálne hodiny pri vstupe do školy. Dôležitým krokom bolo aj doplnenie bezbariérových prístupov, nové prestrešenia či úprava chodníkov.

Aktuálne samospráva dokončuje rekonštrukciu sociálnych zariadení vrátane sanity a dverí. Pred dokončením je aj úprava jedálne a priľahlých miestností v materskej škole, ktorej kapacita sa tak rozšíri.


„Vďaka nenávratnému finančnému príspevku a našim vlastným zdrojom sa obnovil prakticky celý objekt základnej a materskej školy. Budova má okrem energetických úspor po novom aj mimoriadne príjemný estetický vzhľad, čo bezpochyby ocenia deti aj zamestnanci školy a škôlky,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Rekonštrukcia Základnej školy s materskou školou Gaštanová v Žiline – elokovaného pracoviska v Bytčici stála vyše 602-tisíc eur. Na realizáciu projektu zníženia energetickej náročnosti budovy získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 330-tisíc eur. Zvyšnú časť tvoria vlastné prostriedky mesta.

Kolaudácia budovy je naplánovaná na júl 2023. Do vynovených priestorov prídu škôlkari, školáci a zamestnanci začiatkom budúceho školského roka 4. septembra.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu