Od dnešného dňa už neplatí povinnosť nosiť respirátor v nemocniciach, ambulanciách a lekárňach


Foto: Od dnešného dňa už neplatí povinnosť nosiť respirátor v nemocniciach, ambulanciách a lekárňach

S účinnosťou od dnešného dňa 15. mája 2023 sa ruší vyhláška č. 35/2022, ktorá reguluje nosenie respirátorov v nemocniciach, v čakárňach a ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach. V uvedených priestoroch teda už vôbec nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest.

„K tomuto kroku pristupujeme vzhľadom na postupné zlepšovanie epidemiologickej situácie vo výskyte akútnych respiračných ochorení na území Slovenskej republiky. Išlo o poslednú vyhlášku ÚVZ SR súvisiacu s COVID-19, ktorá bola ešte v platnosti. Vývoj epidemiologickej situácie budeme naďalej dôsledne monitorovať,“ spresnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Hoci už prekrytie horných dýchacích ciest nebude povinné, nosenie respirátora sa v nemocniciach a ambulanciách stále odporúča. Nachádzajú sa v nich zraniteľné skupiny osôb - ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku.


Ďalším dôležitým krokom k ochrane svojho zdravia a okolia je dôkladné umývanie rúk, ktoré chráni pred mnohými infekčnými ochoreniami.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok 5. mája 2023 odvolala stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. V prvom rade to značí ústup z pohotovostného krízového režimu, odborníci však budú situáciu v súvislosti s COVID-19 naďalej sledovať a vyhodnocovať.

„Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19 (vakcíny proti COVID-19, dostupná diagnostika, liečebné postupy). Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude vyvíjať situácia s koronavírusom SARS-CoV-2,“ dodáva ÚVZ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu