Európska komisia schválila 190 miliónov eur z európskych zdrojov na prvú fázu projektu Uzol Žilina


Foto: Európska komisia schválila 190 miliónov eur z európskych zdrojov na prvú fázu projektu Uzol Žilina

Piatok 21. apríla 2023 predstavuje veľký krok pre projekt Uzol Žilina. V tento deň Európska komisia (EK) s konečnou platnosťou schválila finančnú podporu pre prvú fázu najdrahšieho projektu v oblasti výstavby a modernizácie železničnej infraštruktúry na Slovensku.

Celý proces, v ktorom má posledné slovo EK, pritom začal prípravami podkladov na strane Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a Ministerstva dopravy SR a pokračoval podrobným posudzovaním iniciatívou Jaspers. Tá pomáha členským štátom EÚ v strednej a východnej Európe tvoriť vysokokvalitné projekty.


„Európska komisia schválila projekt Uzol Žilina a odsúhlasila 190 miliónov eur z európskych zdrojov na prvú fázu projektu. Spolu s povinným štátnym spolufinancovaním ide na projekt z OPII 223 707 135,57 € bez DPH,“ uviedli ŽSR, ktoré sú pri projekte Uzol Žilina v pozícii objednávateľa.

Projekt rieši komplexnú rekonštrukciu železničnej infraštruktúry v meste Žilina a jeho blízkom okolí. Súčasťou sú aj dopravné riešenia v celom dotknutom území – či už pre automobilovú dopravu, cyklistov alebo chodcov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu