Žilinčania neplytvajú jedlom, vďaka tomu vyprodukovali v minulom roku menej kuchynského odpadu


Foto: Žilinčania neplytvajú jedlom, vďaka tomu vyprodukovali v minulom roku menej kuchynského odpadu Foto: pixabay.com

Mesto Žilina zaznamenalo v roku 2022 v porovnaní s rokom 2021 pokles vo vyzbieranom kuchynskom odpade. Kým v roku 2021 to bolo 513 ton, ďalší rok sa vytriedilo len približne 440 ton. Ako tvrdí primátor mesta Žilina Peter Fabiáne, očakávali, že sa to odrazí v zmesovom komunálnom odpade, no ročná analýza ich pozitívne prekvapila. V roku 2022 totiž zaznamenali pokles aj v množstve odvezeného komunálneho odpadu. 

„Vyzerá to tak, že Žilinčania menej plytvajú jedlom a produkujú preto menej kuchynského odpadu,“ vyjadril sa Peter Fabiáne. Od 1. januára 2021 majú samosprávy povinnosť zabezpečiť triedenie biologického rozložiteľného kuchynského odpadu. Žilinský primátor priznal, že pre mesto to bola výzva. „Pre každú domácnosť, žijúcu v bytovom dome, sme pripravili štartovací balíček určený na triedenie kuchynského bioodpadu a po celom meste sme rozmiestnili špeciálne smetné nádoby určené práve na kuchynský odpad,“ dodal.

Vzhľadom na to, že vytekajúce tekutiny v zberných nádobách spôsobovali zápach, žilinská radnica spustila v septembri roku 2022 pilotný projekt. „Do hnedých zberných nádob na kuchynský odpad sa začali vkladať biologicky degradovateľné vrecia. Projekt sa osvedčil, a preto bude samospráva aj tento rok počas teplých letných mesiacov používať tieto vrecia,“ potvrdil Peter Fabiáne.

Zápach budú počas leta redukovať čistením nádob a stojísk. Od októbra do marca je zabezpečený vývoz rozložiteľného kuchynského odpadu minimálne raz za dva týždne, od marca do septembra je to častejšie, raz za týždeň. Ako informuje hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová, radnica zaobstarala aj 60 nádob proti prevráteniu, pretože kuchynský odpad priťahoval na sídlisko Hájik diviačiu zver. 

Pre obyvateľov žijúcich v rodinných domoch pripravila žilinská samospráva kompostéry. „Správnym triedením sa dá biologický odpad zmeniť na kompost, ktorý sa môže ďalej využívať v záhradkách,“ priblížila hovorkyňa mesta Barbora Zigová. Dodáva, že v procese efektívneho triedenia plánujú pokračovať a zvažujú vytvorenie menších mestských kompostární. 


Čo patrí medzi biologický kuchynský odpad?

  • Zvyšky z rastlín a jedál
  • Zelenina
  • Ovocie
  • Kávové a čajové zvyšky
  • Vaječné škrupiny
  • Použité papierové vreckovky
  • Potraviny po záručnej dobe
  • Starý chlieb
  • Novinová papier použitý pri manupilácii s potravinami

V roku 2022 pribudli v Žiline a mestských častiach nádoby na zber jedlých tukov. Do týchto nádob patria všetky jedlé oleje a tuky, ktoré sú v domácnosti používané pri príprave jedál. „Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše a odniesť do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja,“ vysvetlila Barbora Zigová.

Na odpad zo záhrad, ktorý zahŕňa lístie, konáre, trávu a zvyšky rastlín zabezpečuje mesto veľkokapacitné kontajnery, ktoré na jar a jeseň rozmiestňuje do všetkých mestských častí. Tohto odpadu sa Žilinčania môžu zbaviť od 4. do 22. apríla, harmonogram je zverejnený na internetovej stránke mesta.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina