Tragickú zrážku na lyžiarskom svahu vo Veľkej Rači zapríčinil 19-ročný mladík, polícia vzniesla obvinenie


Foto: Tragickú zrážku na lyžiarskom svahu vo Veľkej Rači zapríčinil 19-ročný mladík, polícia vzniesla obvinenie Foto: www.hzs.sk

V piatok 10. februára 2023 došlo v stredisku Snowparadise Veľká Rača Oščadnica k tragickej zrážke dvoch lyžiarov, po ktorej ostal na zemi bezvládne ležať len 8-ročný chlapec. Privolaní leteckí záchranári urýchlene transportovali zraneného chlapca do Univerzitnej nemocnice v Martine, napriek tomu mu však už nedokázali pomôcť.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci vzniesol obvinenie 19-ročnému mladému mužovi z prečinu usmrtenia. Mladík by mal podľa našich informácií pochádzať z Terchovej.

„Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že na lyžiarskom stredisku Veľká Rača Oščadnica, časť Lalíky, mal jazdiť na lyžiach zjazdom z hornej časti zjazdovky, kde pred jej zlomom do prudšieho klesania z doposiaľ presne nezistených príčin narazil zozadu do maloletého lyžiara jazdiaceho pred ním. Maloletý utrpel zranenia nezlučiteľné zo životom,“ informovala Zuzana Šefčíková, krajská policajná hovorkyňa v Žiline.


Počas uplynulých dní o prípade informovalo viacero spravodajských portálov, pričom mnohé sa odvolávali na kamerové záznamy umiestnené v lyžiarskom stredisku. Podľa niektorých zdrojov mal 8-ročný chlapec sedieť na zemi s lyžami zapichnutými v snehu, iné zase tvrdili, že mal pomaly lyžovať po zjazdovke, ako aj to, že po náraze letel niekoľko metrov. 

Zrážku lyžiarov však priamo na záznamoch vidieť nebolo. „Na videu je vidieť, ako sa chlapec postaví a spúšťa sa dole. Pod horizontom ho už nevidno, lebo tam kameru nemáme. Vtedy sa spúšťa zhora priamo nadol lyžiar, ktorý ho pravdepodobne niekde pod tým horizontom zrazil. To, či išiel, sedel, alebo mal lyže zapichnuté v snehu nedokážeme povedať. Ani to, že chlapec letel vzduchom,“ uviedol hovorca strediska Patrik Sučik. 

Vyšetrovatelia z Čadce naďalej zisťujú detaily nešťastia. Polícia preto z dôvodu možného zmarenia alebo sťaženia vyšetrovania neposkytuje žiadne bližšie informácie. Obvinenému mladíkovi hrozí niekoľkoročné väzenie. Základná trestná sadzba za prečin usmrtenia z nedbanlivosti je dva roky, v tomto prípade sa však môže vzhľadom na zistené okolnosti navýšiť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu