Žilinčania účasťou na referende prekročili celoslovenský priemer, svoj hlas odovzdalo takmer 19-tisíc voličov


Foto: Žilinčania účasťou na referende prekročili celoslovenský priemer, svoj hlas odovzdalo takmer 19-tisíc voličov Foto: Mesto Žilina

Žilinčania hlasovali v sobotňajšom referende (21. januára) v 79 volebných okrskoch, pričom spomedzi 66 562 oprávnených voličov k urnám napokon pristúpilo len 28,39 %, čo predstavuje 18 902 voličov. Účasť tak ani v Žiline nebola dostačujúca, a to aj napriek tomu, že zľahka prekročila celoslovenský priemer (27,25 %).

Na otázku v referende odpovedali prevažne kladne. Celkovo 18 490 zúčastnených obyvateľov Žiliny súhlasilo so zmenou ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami, 222 bolo proti a zvyšných 190 hlasov bolo neplatných,“ spresnila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Deviate referendum v histórii Slovenskej republiky napokon nebolo platné, keďže podmienkou jeho úspešnosti je zúčastnenie sa nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov. To sa na Slovensku zatiaľ podarilo len raz, a to v roku 2003, keď ľudia pri účasti 52 % rozhodli, že chcú, aby sa Slovenská republika stala súčasťou Európskej únie.

Zdroj: ŠÚ SR



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu